Distels lijken weerbarstige types. Maar er zijn soorten distels, die zeker een plaatsje in de border verdienen. En bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders zijn er dol op!

En dat zou je als tuinier eigenlijk ook moeten zijn… Schoonheden als de alpenkruisdistel (Eryngium alpinum), kruisdistel (Eryngium giganteum), vederdistel (Cirsium rivulare) en kogeldistel (Echinops bannaticus en E. ritro) bloeien lang door met soms staalblauwe bloemen. Bovendien blijven de bloemen ook uitgebloeid nog lang mooi, zodat ze je tuin ook  in de winter verrijken.

distels

Distels verzorgen

Distels vragen weinig verzorging en doen het prima op droge, kalkrijke grond. Wel moet de grond goed doorlatend zijn, want ze houden niet van natte voeten. Ook gedijen ze het best op een plek in de volle zon.

Onkruid?

Verwar de sierdistels niet met onkruiden als de akkerdistel, die een stuk grond binnen korte tijd volledig kan overwoekeren. De gecultiveerde distels kunnen weliswaar forse planten worden, maar breiden zich minder sterk uit.

distels

In tuin en moestuin

De mariadistel (Silybum marianum) doet het op bijna elke grond goed en is niet alleen in de siertuin maar ook in de moestuin een aanwinst. Zijn jonge bladeren kun je als spinazie bereiden, de bloembodem smaakt naar artisjok.

distels

Schitterende distel

Zoek je een vaste plant met staalblauwe bloemhoofdjes, probeer dan eens de zeedistel (Eryngium maritimum). Zet deze distel wel in een stenige en zanderige, kalkhoudende grond die zeer goed gedraineerd moet zijn.

roze distel

Distels op vochtige grond

Wie een tuin met vochtige grond heeft, plant het best de purperkleurige cultivar ’Artropurpureum’ van de beek- of vederdistel (Cirsium rivulare). In de natuur groeit deze plant ook vlak bij de oever van een beek of waterplas. Hij bloeit maandenlang en in het voorjaar en in de herfst, als het koeler is, zijn de bloemen bijzonder intensief gekleurd. Houd er wel rekening mee, dat ook de slakken er dol op zijn.

gedroogde distel

Tip: Distels als droogbloemen

Distels zijn uitstekend geschikt om te drogen, zodat je ook in de wintermaanden van de planten kunt genieten. Knip de bloemen af als ze in volle bloei staan, liefst met lange stengel, en bind ze met een stuk raffia samen. Hang ze ondersteboven in een droge luchtige ruimte op.

distel-in-de-winter---shutt

Mooi in de winter

Als je de bloemen niet gebruikt om te drogen, knip je ze het best pas in het voorjaar af. De stengels met de uitgebloeide bloemen bieden namelijk insecten en andere kleine dieren voedsel en een plek om te overwinteren, en bedekt met rijp veranderen ze in de winter in mooie fragiele kunstwerken.