Vogels zijn druk in de weer, bloemen openen hun knoppen en de eerste, echt warme dagen kondigen de zomer aan. Voor tuinliefhebbers is mei een fijne maand. Wij hebben op een rijtje gezet wat er tot leven komt in de meimaand.

1. Heuchera

Het leuke aan de vaste plant Heuchera is, dat hij niet alleen in bloei in mei leuk is om in de tuin te hebben. Het blad van veel cultivars heeft namelijk de meest prachtige kleuren, van scharlakenrood en warmkoper tot chocoladebruin. Op die manier levert de plant het hele seizoen een bijdrage aan het kleurenpalet in de border. Mooie cultivars zijn bijvoorbeeld ‘Peach Flambe’ en ‘Red Spangles’. Bloemen doen ze met fijne bloeiaren met rode, roze en witte bloempjes

2. De Japanse kornoelje

Zoek je een boom die niet al te groot wordt en waar je veel plezier aan beleeft? Dan is de Japanse kornoelje (Cornus kousa var. chinensis) een aanrader, want deze boom wordt ‘slechts’ 5-6 meter hoog. Hij bloeit in mei-juni met roomwitte bloemen, waarna rode vruchten verschijnen. In het najaar geeft hij nog een toegift als zijn bladeren naar warmrood verkleuren.

3. Vrouwenmantel

Dauw- of regendruppels die ’s ochtends als juweeltjes op de zijdezachte, behaarde bladeren fonkelen, is een van de grote troeven van vrouwenmantel (Alchemilla mollis). Maar er is meer! Hun zachtgele bloemen, die vanaf mei verschijnen, ruiken licht naar honing. Daarnaast is vrouwenmantel een goede bodembedekker. Zet hem in de zon of halfschaduw en knip de plant na de bloei terug voor een bescheiden herbloei.

Anderen lezen ook:  Tuinhommels: 5 weetjes

4. Sering

Bijna geen enkele geur is zo intens als die van de sering. Wanneer de bloemtrossen begin mei opengaan, kun je ze al van ver ruiken. Jammer dat deze heester de rest van het jaar een beetje saai is. Tegenwoordig zijn er ook dwergseringen voor in een grote pot, zoals Syringa meyeri ‘Palibin’. En dat is handig, want dan hun je de heester na de bloei een plekje in de coulissen van je tuin geven.

5. Geranium

Ben je nog op zoek naar een sterke voor een schaduwrijke plek? Dan is Geranium macrorrhizum een aanrader. Deze ooievaarsbek is een prima bodembedekker, die vanaf mei bloeit met roze-paarse bloemen. Heb je liever een andere kleur, dan kun je kiezen voor een van de cultivars, zoals ‘Ingwersen’s Variety’ (roze) of ‘Album’ (wit). Deze ooievaarsbek gedijt overigens ook in de zon, mits hij altijd over voldoende water krijgt. De plant kan zich flink uitbreiden, maar kan goed tegen snoeien. Groeit hij over het pad, dan knip je hem gewoon terug.

Wat staat er bij jou in bloei? Laat het ons weten in de reacties!