De beste plaats voor een nestkast

Een gezellig nestkastje in de tuin zorgt al snel voor vrolijke bewoners. Maar waar hangt een nestkast nu echt goed? Wij geven wat tips.

Een nestkast voor mussen aan de muur

De muren van huizen – de rustige, meest beschutte kant uiteraard – en bijgebouwen zijn geschikte plaatsen voor het aanbrengen van nestkastjes voor bijvoorbeeld mussen.

Kastjes voor holenbroeders op een boom

Kastjes voor holenbroeders bevestig je het best op een boomstam op een hoogte van 2 tot 3 meter. Roestvrije aluminium spijkers en haken zullen de boom niet beschadigen. Een kegelvormig nest, dat je zelf van natuurlijke materialen kunt maken, hang je op aan een hoge tak.

Let op de aanvliegroute

Voor veel vogels moet de aanvliegroute open zijn, dichte struiken en sterk vertakte bomen zijn dus minder geschikt.

Let op roofdieren

Zorg dat het nestkast onbereikbaar zijn voor katten, marters en andere kleine roofdieren. Daarom zijn vrijstaande bomen het meest geschikt. Je kunt overwegen de stam tot een hoogte van ongeveer 1,50 meter met rozen- of bramenranken te omwikkelen, zodat de rovers niet omhoog kunnen klimmen. En met een iets uitstekend dakje voorkom je dat ze van bovenaf bij het nest komen.

De juiste temperatuur voor een nestkast

In een nestkast mag de warmte niet te sterk oplopen, kies dus een plaats die in de lente en zomer niet constant in de zon ligt. Ook mag de invliegopening liefst niet aan wind en regen worden blootgesteld; een ligging op het oosten of zuidoosten is ideaal. En als het kastje een klein beetje naar voren overhangt, kan er nauwelijks regen binnendringen.

Laat de nestkast met rust

Gedurende de broedtijd laat je de nestkastjes liefst met rust. Uiterlijk in september heeft ook de laatste jonge vogel het kastje verlaten. Dit is het juiste tijdstip voor de grote schoonmaak. Verwijder hiervoor eerst de oude nesten, eventueel met niet uitgebroede eieren en soms ook dode kuikens.

In en rondom nesten vestigen zich graag vlooien, mijten en andere parasieten. Daarom moet je de kastjes zorgvuldig uitborstelen. Gebruik bij een sterke aantasting door parasieten water en groene zeep, geen chemische hulpmiddelen. Doe altijd handschoenen aan bij dit klusje.

Zorg ook voor voedsel in de winter!

admin

View Comments

  • De ideale afmetingen voor een mussenkast is 12x12x26 cm met een invliegopening van circa 3,5 cm. Mussen zijn echte gezelschapsdieren, ook broeden doen ze graag in gezelschap. Een grotere nestkast met ruimte voor bijvoorbeeld drie nesten met drie verschillenden ingangen is dus ook geschikt.

  • wat een leuk artikel. Mijn vrouw en ik hebben elke keer een koolmees paartje om ons huis fladderen, alleen hebben zij nog geen nestje gevonden volgens mijn vrouw. Die heeft de prachtige beestjes namelijk in de gaten gehouden. Nu kwam zij met het idee om een nestkastje op te hangen. Ik heb bij https://www.vogelhuisjes.nl/ toen maar een nestkast voor de koolmees besteld, deze heb ik aan de hand van jullie tips opgehangen, en wat blijkt? Ze hebben er een onderkomen in gevonden. Super bedankt, ook namens onze koolmeesjes!
    met vriendelijke groet,
    Arend-Bert Rademaker

Share
Published by
admin
Tags: vogels

Recent Posts

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

4 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago

Light just got smarter

Slimme tuinverlichting in elke buitenruimte Je tuin ziet er in het daglicht prachtig uit, maar…

3 weken ago