Iedereen kent ze wel, de huismusjes. Ze zijn een klein beetje ondeugend en je ziet ze vaak voorbij hupsen, op zoek naar iets om te eten. Hun dieet bestaat voornamelijk uit zaden en insecten, maar ze zijn ook niet vies van groente en fruit. Lees hier nog wat weetjes over de mus.

1. Huismus of ringmus?

2 soorten worden in de volksmond als mus aangeduid: de huismus en de ringmus. Maar hoe zie je het verschil? De mannelijke huismus heeft een grijze kruin ,met roodbruine zijkantjes. De vrouwtjes zijn lichter bruin en wat onopvallender. Bij ringmussen is de kruin zowel bij mannetjes als vrouwtjes egaal roodbruin.

Natuurvereniging Den Bunt heeft een informatief filmpje gemaakt hoe je de mus kan herkennen:

2. Bedreiging van de mus

Er zijn naar schatting 500 miljoen huismussen over de hele wereld te vinden. Toch staat deze vogelsoort sinds enkele jaren op de lijst van bedreigde soorten. Oorzaak van de dalende mussenpopulatie is het gebrek aan nestplaatsen door de afbraak van oude gebouwen. Door het gebruik van pesticiden en efficiëntere oogstmachines zijn er voor mussen ook steeds minder zaadjes (en dus voedsel) op het veld te vinden.

3. Metgezel van de mens

10.000 jaar geleden heeft de mus zich aangesloten bij de menselijke beschaving. Dankzij zijn ijverige inburgering is hij tegenwoordig bijna overal te vinden waar mensen wonen, want daar vindt hij gemakkelijker voedsel en onderdak.

mus op een tak

4. Vlieggedrag

De vleugels van een huismus gaan dertien keer per seconde heen en weer. De vogels vliegen het liefst laag bij de grond en meestal alleen van hun nest naar een nabijgelegen boom of struik.

Anderen lezen ook:  5 leuke weetjes over het winterkoninkje

5. Lengte en gewicht

Huismussen zijn kleine vogeltjes en worden ongeveer 16 tot 16,5 centimeter lang. Dit is iets groter dan de ringmussen, deze worden meestal niet groter dan zo’n 14 centimeter. De huismus is ook heel erg licht en weegt maar tussen de 25 en 40 gram.

6. Plek in de voedselketen

Helaas kent de mus een hoop vijanden. Ze staan namelijk nogal laag in de voedselketen. Ze moeten vooral uitkijken voor andere vogels zoals uilen en kraaiachtigen. Maar ook meeuwen en reigers lusten wel een kleine mus. Zelfs kippen eten zo nu en doen een jonge mus. Daarnaast is natuurlijk ook de kat een groot gevaar.

Het geluid van de mus kan ook erg ontspannend werken? Vind jij het ook heerlijk om naar vogels te luisteren?

https://youtu.be/AaNlIawGGW4

Ben jij een echte dierenvriend en wil je meer weten over dieren in de Nederlandse natuur? Je vindt het op de website van LandIdee. De mus is natuurlijk erg herkenbaar, maar misschien heb je niet alle kenmerken van ieder vogeltje paraat. Lees het hier.