Siertuin

Bomen en heesters planten in de herfst

Heesters en bomen planten in het voorjaar? Beter in de herfst. Ook de voorjaarsbloeiende bolgewassen gaan nu de grond in.

1. Bomen planten

Bomen met kluit en bomen met kale wortel kunnen van begin november tot half april worden aangeplant, maar de ideale planttijd – ook voor in container opgekweekte bomen – is november. De grond is nog relatief warm en het is over het algemeen vochtiger waardoor de bomen gemakkelijker aanslaan.

2. Bomen en heesters verplanten

Verplant wintergroene heesters of bomen bij voorkeur in september-oktober en bladverliezende heesters of bomen bij voorkeur als het blad net gevallen is. Steek de boom of heester zorgvuldig uit, zodat je zo min mogelijk wortels beschadigt. Er is één uitzondering: bij vorstgevoelige soorten wacht je beter tot het voorjaar. Geef na het verplanten goed water, zodat de aarde de wortels goed kan omsluiten.

3. Knoflook planten

Ook knoflook plant je het best in de herfst. Zonder koude periode kunnen zich geen nieuwe bollen ontwikkelen. De teentjes zullen voor de winter nog wortels en wat sprietjes ontwikkelen om in het voorjaar echt aan de groei te gaan.

4. Bladverliezende hagen en rozen met kale wortel

Ook voor bladverliezende hagen en rozen met kale wortel is november de perfecte planttijd; ook deze planten zijn dan in rust en maken nog makkelijk nieuwe wortels voordat de winter invalt.


5. Pioenen

Voor pioenen is de herfst eveneens de beste planttijd. Je kunt ze nu ook delen. Kies een zonnige plek en maak bij het herplanten de grond eerst diep en goed los; ze houden niet van natte voeten. Plant de neuzen net onder de grond en dek de grond rondom af met rijpe compost.

6. Bolgewassen kunnen de grond in

In de herfst worden ook voorjaarsbloeiende bolgewassen geplant zodat ze voor de winter nog volop wortels kunnen maken. Een tip voor tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, krokussen en blauwedruifjes: voor een ruime keus kijk je nu bij het tuincentrum of bij bollenkwekers.

7. Twee keer of drie keer zo diep

Een eenvoudige vuistregel: plant de bol altijd twee keer zo diep als hij hoog is. Tuinier je op arme zandgrond en plant je verwilderingsbollen, plant deze dan iets dieper. Houd als plantdiepte dan drie keer de bolhoogte aan.

Lees ook: Bomen snoeien, zo doe je dat!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

3 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago

Light just got smarter

Slimme tuinverlichting in elke buitenruimte Je tuin ziet er in het daglicht prachtig uit, maar…

3 weken ago