Geurende heesters in de lente zijn geweldig. Van seringen tot kamperfoelie en viburnum. Heerlijk! Gelukkig zijn er ongelooflijk veel geurende heesters en bomen:

Sering

Sering behoort vanwege zijn vroege bloei en intense geur tot onze favorieten onder de geurende heesters. Behalve de gewone sering (Syringa vulgaris), die fors kan uitgroeien, zijn er ook mini-seringen verkrijgbaar die je prima in een pot kunt houden en die net zo heerlijk geuren. Bijvoorbeeld de dwergsering, Syringa meyeri ’Palibin’.

geurende heesters sering
Viburnum

Natuurlijk kan Viburnum x bodnantense niet in dit rijtje geurende heesters ontbreken. Vanwege zijn bloemen wordt deze viburnum ook wel sneeuwbal genoemd. Je ruikt hem al van ver. Deze geurende heester doet denken aan vanille of aan de geur van hyacinten.

geurende heesters

In zachte winters opent hij al vanaf november zijn bloemen en hij gaat daarmee door tot in maart en april. Houd je meer van geurende heesters met een zoet-pikante geur zoals kruidnagels? Ga dan voor Viburnum x burkwoodii of Viburnum carlesii; beide bloeien in april.

Forsythia als geurende heesters

Iedereen kent de gele forsythia, maar de witte forsythia of sneeuwforsythia (Abeliophyllum distichum) ruikt nog veel lekkerder! De bloemen ruiken naar amandelen. Hij bloeit in maart-april, al voor het uitlopen van het blad.

forsythia geurende-heesters

Gewone vogelkers (Prunus padus)

De gewone vogelkers is een boom uit de rozenfamilie die zijn geur over een afstand van enkele meters verspreidt.

geurende heesters
Zilverwilg (Elaeagnus commutata ’Zempin’)

Dit boompje bloeit in mei met zilverwit behaarde bladeren en trechtervormige witgele bloemen. Deze geurende heesters zijn ook geschikt voor een kleine border. Hij zorgt in mei en juni voor een heerlijk zoete geur in de tuin.

Anderen lezen ook:  Erwten in de tuin

Kamperfoelie

Als de lente op volle toeren draait, komen ook de verschillende kamperfoelies in bloei. Van mei tot juli verspreiden Lonicera caprifolium en de wilde kamperfoelie L. periclymenum hun heerlijk zoete geur.

geurende heesters

Lonicera heckrottii bloeit de hele zomer, zelfs tot in oktober. Zijn bloemen ruiken niet alleen bijzonder sterk, ze zijn ook erg mooi! Vooral de bloemen van de tweekleurige geurende heesters ’American Beauty’ (paars en geel) en ‘Goldflame’ (felroze van buiten en felgeel van binnen) vallen op door hun schoonheid.

Vroege kamperfoelie

Wil je al eerder van de geur van kamperfoelie genieten, plant dan de winterkamperfoelie Lonicera x purpusii aan; deze betovert vanaf november tot in maart met zijn citrusgeur en lokt daarmee de eerste bijen van het jaar.

Geurende heesters: Katsuraboom

Het zijn echt niet alleen de bloemen die geuren, kijk maar naar de katsuraboom Cercidiphyllum japonicum of de kleiner blijvende Cercidiphyllum magnificum. Die verrassen op een heel andere manier; hun blad ruikt namelijk naar peperkoek, alleen moet je daar even op wachten tot in de herfst, wanneer het blad prachtig verkleurt.

geurende heesters
Vlier (Sambucus nigra)

Bij deze heester geuren niet alleen het hout en de bladeren, maar zelfs de jonge kiemplanten. De geur van de bloemen is wel het sterkst; die verspreidt zich meters ver in de tuin.

LandIdee nieuwsbrief