Met deze 12 tips maak je van je gazon heel gemakkelijk een vrolijke bloemenweide! Maart tot mei is de beste tijd voor de aanleg van een bloemenweide.

Bloemenweides zijn prachtig! Ze bieden plaats aan talrijke planten- en diersoorten en zijn met hun regenboogkleuren een heerlijke plek om tot rust te komen. In het voorjaar staan ze in volle bloei.

Tip 1

Veel weidebloemen stellen speciale eisen. Informeer je daarom voordat je begint over zaken als de pH-waarde van de grond, het vochtgehalte en de bezonning.

Tip 2

De pH-waarde van de grond meet je met behulp van speciale indicatorstrookjes. Een licht zure tot neutrale grond (6,5-7) is ideaal. Bij een lagere waarde helpt een kalkgift. Voor zeer zure bodems (minder dan 5) kies je beter voor geschikt zaad.

Bloemenweide

Tip 3

De meeste weidebloemen houden van een droge, arme grond en staan graag in de volle zon. Maar ook voor een tuin die vochtiger is, zijn er geschikte bloemenmengsels met bijvoorbeeld wilde bertram, engelwortel of gewone dotterbloem.

Tip 4

De bodem moet luchtig en doorlatend zijn. Wil je een gazon in een bloemenweide veranderen? Werk dan eerst wat fijn zand of grind door de grond.

Tip 5

Meststoffen zijn de ergste vijand van wilde bloemen. Ook hiervoor helpt het om zand door de bovenste lagen te werken.

bloemenweide aanleggen

Tip 6 voor bloemenweide

Gebruik voor het inzaaien van een bloemenweide goede zaadmengsels (bij verschillende tuincentra zijn er genoeg te koop). Vaak zijn het een- en tweejarige planten, die ook nog eens aantrekkingskracht op bijen en vlinders hebben.

Tip 7

Vóór het inzaaien van de bloemenweide maak je de grond eerst goed los en bewerk je hem indien nodig met zand. Maak de grond met een fijne hark goed kruimelig.

Anderen lezen ook:  6 tips voor een gezond gazon

Tip 8

Per vierkante meter strooi je ongeveer 5 gram zaad breedwerpig uit. Hark de zaden lichtjes in, maar zorg dat je ze niet te diep onder de grond ‘begraaft’.

Nuttig lieveheersbeestje

Tip 9 

Ga je zelf met een mengsel aan de slag, kies dan liefst voor inheemse bloemen, kruiden en grassen.

Tip 10

Tijdens het zaaien moet de grond vochtig zijn, maar ook in de eerste weken daarna mag hij niet uitdrogen. Geef dus regelmatig water.

Tip 11 

Als er in de pas ingezaaide bloemenweide veel ongewenste soorten opkomen, maai je de weide na acht tot tien weken.

Tip 12

Loop tijdens de groei niet over de bloemenweide. Het hele veld maai je in oktober. Verzamel vóór het maaien zaden, zodat je ze volgend jaar opnieuw kunt zaaien. Bloemen voorzaaien? Lees de tips!

Bloemenweide

Een bloemenweide doet je goed

De weides zijn ook belangrijk voor ons, omdat ze bijvoorbeeld bodemerosie voorkomen, het drinkwater zuiveren of een positieve invloed op het klimaat hebben. Maar niet in de laatste plaats, zijn het plekken om helemaal tot rust te komen en de natuur op een bijzondere manier te beleven.

Bloemenweide

Talloze dieren

Hoe minder een weide wordt gemaaid, hoe meer verschillende soorten planten en dieren er te vinden zullen zijn. In een bloeiende, vruchtbare weide kunnen ongeveer 3500 verschillende diersoorten leven! Denk aan insecten, maar ook egels, konijnen, uilen, reeën en veel andere dieren profiteren van dit ecosysteem. De planten bieden hun bewoners nest- en broedplaatsen en voedsel, maar ook bescherming tegen natuurlijke vijanden en slecht weer. Daarom zaaide Deborah Post een Honey Highway langs de A4.