Wie in de afgelopen drie zomers over de nieuwe Rijksweg A4 reed, kon er niet omheen: de bermen stonden op nostalgisch wijze in bloei. Initiatiefneemster Deborah Post zaaide deze Honey Highway in met een duidelijke missie: de bijen terugbrengen in het landschap.

Nostalgisch beeld

Dat de bloeiende bermen tussen Delft en Schiedam nostalgische beelden oproepen, zegt eigenlijk al genoeg: wilde bloemen behoren niet meer tot het alledaagse beeld. Maar hoewel de klaprozen en margrieten in de wuivende grasduinen voor een spectaculair zomerbeeld zorgen, heeft het initiatief Honey Highway weinig met het verfraaien van het landschap te maken. ,,Ons doel is om de bijen terug te brengen in het landschap’’, vertelt Deborah Post.

Honey Highway

De helft minder bijen

Op steenworp afstand van Deborahs woonplaats Schipluiden werd in 2015 Rijksweg A4 geopend. Ze woont hier op het landgoed van haar ouders, die hier een biologisch restaurant met moestuinen runnen. Deborah hield zich op dat moment al bezig met de bijensterfte. ,,In het boek De Bijen van Rudolp Steiner las ik precies wat ik om mij heen zag gebeuren.Deborah was hier dusdanig door geraakt, dat ze op het landgoed begon met het organiseren van Bijendiners. Tijdens elk diner nodigde ze sprekers uit waarbij telkens honderd mensen aanwezig waren.

Honey Highway

Groter doel

Al snel had Deborah een groter doel voor ogen. Ze volgde een biodynamische imkercursus en leerde hierbij om te imkeren vóór de bijen in plaats van voor de honing. In een natuurbouwkast begon ze met haar eerste zwerm op de buitenplaats. ,,Dat resulteerde al snel in veel verdriet bij mij. De bijen gingen dood van de honger, want er stond veel te weinig in bloei in deze omgeving. De bijen konden geen honing opslaan om de winter door te komen.’’

Anderen lezen ook:  Zo blijf je tot in de late uurtjes van je tuin genieten

Honey Highway

Bloemen in de bermen

In het boek De bonte berm van Professor Zonderwijk uit de jaren zestig las Deborah dat bermen erg geschikt zijn voor wilde bloemen, mede omdat daar geen kunst- en koemest gestrooid wordt. Tegelijkertijd werd in dat jaar de A4 geopend, die een verdiepte tunnelbak heeft met aan de zijkant een berm van twintig meter breed die grenst aan de polder. Deborah zag haar kans schoon. ,,Bloemen voor de bijen is één van de vier agendapunten van de Nationale Bijenstrategie van De Rijksoverheid. Ik ben naar Rijkswaterstaat gestapt met het voorstel om de berm in te zaaien met wilde bloemen. Dat was niet zomaar bewerkstelligd; het kostte me ongeveer een jaar om dit voor elkaar te krijgen.’’

Honey Highway

 85 kilometer bloemen

Het eerste deel van de A4 bij Schipluiden, van Delft naar Schiedam, werd ingezaaid met Deborahs doel om haar eigen bijen van voedsel te voorzien. Al snel daarna werd het Honey Highway-concept doorgetrokken naar het noorden en zuiden. Nu, tweeënhalf jaar later, heeft Deborah 85 kilometer berm in bloei gezet.

Lees het hele verhaal van Deborah in LandIdee mei-juni 2019

 

 

Tekst: Kristel Engelen
Foto’s: Hanneke Reijbroek