In de zomer genieten we volop van alle kleuren en geuren die de tuin ons biedt. Wij geven je 6 zomerse tuintips, zodat je lekker aan de gang kunt en je tuin mooi kunt houden.

1. Wees zuinig met water

Het is al een lange tijd droog in de tuin, toch wil je natuurlijk niet dat jouw planten allemaal verdrogen. Geef zoveel mogelijk op een milieubewuste manier water; pomp bijvoorbeeld water op uit de grond via water- of regenput. Je kunt ook water opvangen uit de kraan wanneer je iets afspoelt: zo bespaar je water en genieten je planten! Geef liefst mogelijk in de ochtend of avond water wanneer de zon niet fel schijnt.

tuinklusjes zomer

2. Planten in pot

Kuipplanten en potten met eenjarigen vragen niet alleen veel water maar ook veel voeding. Geef ze elke twee weken vloeibare mest om te zorgen dat ze het hele seizoen mooi blijven. Knip steeds de uitgebloeide bloemen weg voor een rijke bloei.

3. Nette graskanten

Het is wel niet het leukste werk maar het knippen of afsteken van graskanten zorgt wel dat de tuin direct veel netter oogt. Ook als je een tuin hebt die niet helemaal is aangeharkt of als je weelderige borders hebt, deze komen extra goed tot hen recht naast mooie, rechte graskanten.

tuinklusjes

4. Zomerse tuintips: Knippen

Loop met de snoeischaar door de tuin en knip aangetast blad en uitgebloeide bloemen van rozen, dahlia’s en eenjarigen af en knip rommelige, uitgebloeide planten wat terug. Knip takken van heester die in de weg hangen subtiel wat terug, kijk of het nodig is de klimop als erfafscheiding weer wat terug te nemen, of dat je zelfhechtende klimmers zoals wilde wingerd en klimhortensia binnen de perken moet houden. Zo’n rondje door de tuin is af en toe nodig en geeft de tuin een verzorgde uitstraling.

Anderen lezen ook:  Duurzaam op vakantie in eigen land

5. Boeket plukken uit eigen tuin

Naast uitgebloeide bloemen, kun je nu ook al volop genieten van prachtig bloeiende bloemen. Maak er mooie boeketten van.

6. Elegante laatbloeiers

Kan je border nog wat aanvulling gebruiken? Zet dan eens een aantal herfstanemonen (Anemone x hybrida) in je tuin. Elegante herfstanemonen als de enkelbloemige witte ’Honorine Jobert’ of de halfgevulde rozerode ’Pamina’ zijn prachtig in combinatie met siergrassen.

Geniet samen met vrienden en familie van je tuin middels een tuinfeestje!