Stokrozen horen net zo in een boerentuin thuis als floxen en muurbloemen. Maar ook in moderne tuinen staan ze hun mannetje als ze torenhoog boven de andere beplanting uitsteken.

Stokrozen zijn verkrijgbaar in vele kleuren en zijn geweldig om een lelijk muurtje of schutting te verdoezelen. Vijf tips om stokrozen gezond te houden.

1. Kies de juiste plek

Voor een goede bloei is het belangrijk dat de planten optimaal kunnen groeien. En dat begint al met de keuze van de juiste plek. Stokrozen zijn echte zomerplanten die van zon houden. Geef ze daarom een plek bij of tegen een muur; die reflecteert de warmte nog eens extra én houdt wind tegen. Een omheining of pergola waartegen ze kunnen leunen is ook heel geschikt. Veel ruimte hebben deze stokrozen niet nodig, ze gaan immers vooral de hoogte in, dus ook langs het pad naast de schuur kunnen ze prima staan.

2. Geef goede grond

Vervolgens is goede grond nodig. Stokrozen gedijen het best in een kalkhoudende bodem die rijk aan voedingsstoffen en goed doorlatend is, zodat de penwortels diep de grond in kunnen.

3. Verplant stokrozen niet

Vanwege de stevige penwortel kun je stokrozen maar moeilijk verplanten. Dus als je eenmaal een geschikte plek hebt gevonden, laat ze dan hun gang gaan.

4. Zaai in voorjaar of herfst

Stokrozen kun je als plantje kopen of zelf zaaien. Zaaien doe je in het voorjaar of in de vroege herfst. Bedek de zaden met een dun laagje aarde. Omdat de stokroos een tweejarige plant is, moet je bij zaaien een jaartje geduld hebben – planten die je in het voorjaar in het tuincentrum koopt, bloeien doorgaans in hetzelfde jaar. In het eerste jaar vormt de gezaaide plant een bladrozet, zijn bloemen verschijnen pas in het tweede jaar.

Anderen lezen ook:  Klaproos: 6 dingen die je moet weten

Stokrozen

5. Geef mest

Tijdens de groei heeft de plant baat bij wat stikstofbemesting; laat de plant ook beslist niet uitdrogen. Verder stelt de plant weinig eisen. Ook bij de verzorging van normale rozen helpt mest erg goed.

Hoe ga je roest tegen?

Stokrozen zijn wel gevoelig voor roest, die heel moeilijk te bestrijden is. Het best haal je alle aangetaste delen onmiddellijk weg. Gooi ze in de vuilnisbak, niet bij het compost. Je kunt dit euvel wel tot een minimum beperken door te kiezen voor een zonnige plek en de stokrozen niet te dicht naast elkaar te planten. Houd een onderlinge afstand van circa 50 centimeter aan.

Snoeien of zaaien?

Laat in de herfst is het gedaan met de bloemenpracht. Nu moet je kiezen: de stokroos is eigenlijk meerjarig en kan door afknippen na de bloei langer meegaan dan de gebruikelijke twee jaar. Dit gaat echter ten koste van zijn kracht en schoonheid. In plaats van de stengel afknippen, kun je deze ook laten staan en de zaden oogsten. Of je laat de stokroos zijn gang gaan en zichzelf uitzaaien. Het enige dat je dan moet doen is het teveel aan zaailingen uitdunnen.

Wist je dat thee van stokrozen heel gezond is?