Huismiddeltjes

Rozenbottels: snoepjes van de nazomer

Augustus en september zijn de maanden waarin de rozenbottel, de felgekleurde vrucht van de rozenstruik, zich weer volop laat zien. Rozenbottels zijn niet alleen mooi om te zien, maar je kan ze ook voor van alles gebruiken. Ze zijn namelijk erg gezond en bevatten een schat aan vitamines. Wil je meer weten over rozenbottels, lees dan snel verder!

Rozenbottels beginnen te rijpen in augustus en zijn aan rozenstruiken te vinden tot in oktober. De felrode of oranje vruchten zijn vaak te vinden aan de randen van bossen, in heggen en natuurlijk in je eigen tuin als je rozenstruiken hebt staan. De beste tijd om te oogsten is na een paar koele nachten, wanneer de rozenbottels hun maximale zoetheid hebben bereikt. Pluk de vruchten met een snoeischaar, zodat je de struik niet beschadigt. Houdt je struik trouwens wel goed in de gaten, want het zijn in het najaar ook favoriete snacks voor vogels, dus voor je het weet hebben zij de hele struik al voor je neus leeggehaald.

Vitaminebommetjes

Rozenbottels zijn een echte vitamine C-bom. Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels! Daarnaast zitten ze vol met antioxidanten, wat ze tot een gezond ingrediënt maakt voor allerlei recepten. Of je nu een fan bent van thee, jam of siroop, rozenbottels kunnen je immuunsysteem een flinke boost geven. Met de natte, gure herfst in aankomst is dat zeker geen overbodige luxe!

Smakelijk

Van rozenbottels kan je van alles maken. Probeer eens een van deze ideeën:

  • Rozenbotteljam: Het maken van rozenbotteljam is een heerlijke manier om de nazomerse oogst te bewaren. Combineer de rozenbottels met onder andere wat suiker en citroensap en geniet van een lekker plakje toast met dit heerlijke goedje.
  • Rozenbottelthee: Droog de vruchten en maak er een poeder van. Doe dit in een thee-ei en genieten maar!
  • Rozenbottelsiroop: Deze siroop is niet alleen lekker in dranken, maar kan ook gebruikt worden over pannenkoeken, in yoghurt of als basis voor desserts.

Uit eigen tuin

Wil je volgend jaar ook rozenbottels oogsten? Zorg dan dat je in je tuin rozen hebt die rozenbottels produceren. Niet alle rozenstruiken doen dit, dus kies voor soorten zoals de Rosa moyesii of de hondsroos (Rosa canina). Deze struiken zijn niet alleen mooi wanneer ze bloeien, maar zijn in de herfst ook gevuld met prachtige, heerlijke rozenbottels. Let op: De rimpelroos (Rosa rugosa) is een prachtige roos die ook rozenbottels produceert, maar heeft wel een groot nadeel. Deze plant is namelijk heel invasief en verdrijf op verschillende plekken, zoals langs de kust allerlei inheemse plantensoorten. Het is dus beter om een andere soort roos te kiezen.

Sabien

Als dochter van een hovenier bracht Sabien Froger haar jeugd vele uren samen met haar vader door in de grote tuin bij hun huis. Meehelpen met het snoeien van fruitbomen, gras inzaaien en aan de slag in de moestuin: al van jongs af aan wordt ze dolgelukkig van buiten bezig zijn. Met haar handen in de aarde, omringd door de vele dieren in de tuin. Ook nu ze op een appartement woont, heeft ze geen tekort aan planten. Zo’n 30 kamerplanten en een gezellig groen balkon laten haar iedere dag weer een beetje terugdenken aan die heerlijke, lange dagen in de tuin.

Share
Published by
Sabien

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago