Maak zelf rozenbotteljam! De mooie botteltjes zitten boordevol vitamine C en zijn dus niet alleen heel erg lekker, maar ook heel erg gezond.

Voor 4 potjes à 250 g heb je onderstaande ingrediënten nodig om rozenbotteljam te maken.

Ingrediënten

  • 800 g rozenbottels
  • 200 g suiker
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 1 onbespoten citroen (schil en sap)
  • 1 kaneelstokje, circa 200 g geleisuiker (1:1)

Verdere benodigdheden rozenbotteljam maken

Afsluitbare glazen potjes

Bereiding

Zelf rozenbotteljam maken is vrij eenvoudig. Was de rozenbottels, maak ze schoon en halveer ze. Verwijder de pitjes met een kleine lepel. Doe hierna de bottels in een pan, bedek ze met de suiker en laat dit een nacht staan.

Voeg de volgende dag 150 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg dan ook het sinaasappelsap toe en laat alles 15 minuten sudderen. Het is belangrijk om wel af en toe te blijven roeren. Was de citroen met heet water, schil hem en pers het sap uit. Doe de schil en het sap met het kaneelstokje en de geleisuiker bij de bottels. Laat het geheel nog eens 5 minuten sudderen. Druk de massa boven een pan door een zeef en breng de jam opnieuw aan de kook. Giet of schep de jam vervolgens heet in de schone potjes (soda of vaatwasser!), sluit deze goed af en laat ondersteboven afkoelen.

Bereidingstijd: 40 minuten ǀ Rusttijd: 12 uur ǀ Kooktijd: circa 25 minuten

rozenbottelthee

Wat is een rozenbottel eigenlijk?

De rozenbottel is de vrucht van een roos. Binnenin deze bottel zitten de zaden, die noodzakelijk zijn voor de voorplanting van de roos. Afhankelijk van de soort roos kan een rozenbottel verschillende kleuren aannemen. Zo zijn er rode, oranje, paarse en zelfs zwarte rozenbottel te vinden. Ook de vorm is per rozensoort weer net even anders. Van rond tot langwerpig tot flesvormig.

Anderen lezen ook:  Aardappelbroodjes met uien en tuinkers

Maak zelf ook eens rozenbottelthee!

En wist je ook dat rozenbottels prachtig zijn voor in je tuin? Ook zeker in de winter.

LandIdee nieuwsbrief