Eggnog is een traditioneel Engelse winterdrankje, dat al zeker 200 jaar bestaat. Vroeger werd eggnog vooral door welgestelden gedronken op koude winteravonden, maar ook nu is dit een heerlijk recept voor een feestelijke kerstavond of oudejaarsdag!

In dit recept voor eggnog gebruiken we bourbon en cognac, maar rum is een goede vervanger. Traditioneel worden ongekookte eieren gebruikt, maar dat is een beetje riskant omdat de eieren besmet kunnen zijn met salmonella.

Ingrediënten
750 ml volle melk, 7 flinke eieren, 250 gsuiker, 500 ml slagroom, 100 ml whisky (bourbon), 100 ml cognac, 1 tl vanille-extract of vanillesuiker|
Voor de garnering: stijf geslagen room, geraspte chocolade of wat kaneelpoeder en kaneelstokjes

Bereiding
Neem een goede, zware pan en breng de melk aan de kook. Klop ondertussen met een mixer de eieren en suiker goed door elkaar in een ruime kom. Voeg al kloppend beetje bij beetje de warme melk toe en blijf even kloppen. Giet het mengsel terug in de pan en breng het rustig aan de kook terwijl je roert met een houten lepel. Laat een minuut of 6 al roerend heel zachtjes doorkoken.
Giet het mengsel in een schone kom en voeg al roerend slagroom, cognac, bourbon en vanille-extract toe. Laat heel goed afkoelen en dien op met een toefje stijf geslagen room. Als garnering kun je er wat geraspte chocolade of kaneelpoeder overdoen, eventueel met een kaneelstokje in elk glas als versiering.

Eggnog kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. De smaak wordt dan nog zachter. Voor de kinderen kun je een variant zonder alcohol maken; dat is ook heel lekker!