Kies deze Kerst voor een heerlijke, zachte en zoete lekkernij: Kerstmacarons gevuld met Marlene appelcrème. Deze romantische en kleurrijke koekjes, oorspronkelijk uit Frankrijk, worden steeds populairder in ons land. Met dit originele recept van de Spaanse chef Roberto Garcí maak je ze zelf in een handomdraai.

Ingrediënten voor ongeveer 36 macarons

  • 110 g amandelmeel
  • 220 g poedersuiker
  • 110 g eiwit
  • 30 g suiker
  • kleurstof in kleur naar keuze, liefst in poedervorm

Ingrediënten voor de vulling

  • 150 g zachte boter
  • 150 g zachte roomkaas
  • 150 g poedersuiker
  • 1 Marlene Royal Gala appel
  • 1 Marlene Red Delicious appel

Bereiding macaron helften

Roer het amandelmeel en de poedersuiker zorgvuldig door elkaar en zeef het, om de klontjes eruit te krijgen.
Klop het eiwit op de hoogste stand en voeg de 30 g suiker geleidelijk toe. Wanneer het eiwit bijna helemaal is opgeklopt, voeg je de kleurstof toe (de hoeveelheid hangt af van de intensiteit van de kleur die je wilt verkrijgen).

Voeg de helft van het amandelmeel- en poedersuikermengsel toe aan het opgeklopte eiwit en meng alles voorzichtig met een grote spatel. Voeg daarna de rest van het amandelmeel- en poedersuikermengsel toe en blijf voorzichtig roeren.
Vul een spuitzak met gladde spuitmond met het beslag. Bedek een bakplaat met bakpapier en maak met de spuitzak van het beslag rondjes met een doorsnee van ongeveer 2 cm. Om 36 macarons te maken, maak je dus 72 rondjes van 2 cm.
Nadat je alle cirkels hebt gemaakt, laat je ze staan tot de buitenste laag van het beslag opgedroogd is.
Als de buitenkant droog is, zet je ze ongeveer 13 minuten in een voorverwarmde oven (150°C). Hierna zijn de boven- en onderkanten van de macarons klaar.

Bereiding van de vulling

Voor de appelcompôte schil je de appels en snijd je ze in stukjes. Doe de appelstukjes samen met het sap van de halve citroen in een pan met 100 ml koud water.
Laat alles ongeveer 15 minuten koken totdat de appels gaar zijn. Pureer daarna de appels en laat ze afkoelen. Het doel is om een zo dik mogelijke compote te krijgen.
Mix de boter, roomkaas en suiker en voeg daarna de appelcompôte hieraan toe. Vul een spuitzak met de verkregen vulling en laat hem ten minste 30 minuten in de koelkast opstijven. Eenmaal afgekoeld, breng je op de helft van de eerder bereide boven- en onderkanten een beetje vulling aan die je sluit met de andere helft.

De macarons met heerlijke Marlene appelcompôtevulling zijn klaar, geniet ervan!

Waar te koop?

Marlene appels zijn te koop in bij de groente- en fruitspecialist. De appels zijn afkomstig uit Zuid-Tirol in de Italiaanse Alpen en zijn het symbool voor Italiaans kwaliteitsfruit.

* recept: chef-kok Roberto Garcí, restaurant El Milano Real, Spanje