Categories: ReceptenTaart & Cake

Recept appeldadeltaart

Wij zijn dol op dadels, zo heerlijk zoet én ook nog eens gezond! Ze maken deze taart tot een van de lekkerste ‘appeltaarten’.

Dit recept is geschikt voor 8 personen, met een taartvorm van 26 cm doorsnee

Ingrediënten

Voor de bodem
250 g bloem, 150 g boter, op kamertemperatuur, 80 g fijne tafelsuiker, 1 snuf zout, 1 ei

Voor de compote
3 appels (liefst golden delicious of elstar), 5 dadels, ½ onbespoten citroen (sap en rasp), 1 el ahornsiroop, 1 afgestreken tl kaneel

Voor de vulling
15 sappige (medjoul)dadels, 3 appels (liefst golden delicious of elstar), 40 g rietsuiker

Bereiding taartbodem
Zeef de bloem op een hoopje op het werkblad. Voeg de in blokjes gesneden boter toe en dan de suiker en het zout. Wrijf alles met je vingers door elkaar tot de textuur op nat zand lijkt. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erin. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg en druk hem plat. Wikkel het deeg in plasticfolie. Zet het circa 2 uur koel weg, zodat het goed stevig wordt.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Leg hem in een ingevette en met bloem bestoven taartvorm. Bak de taartbodem 15 minuten in de oven en laat hem dan afkoelen.

Vulling
Maak de compote: schil de 3 appels. Snijd de appels en 5 dadels in kleine stukjes.  Doe de appels, dadels, het sap en de rasp van de citroen, de ahornsiroop en de kaneel in een pan met dikke bodem. Breng alles aan de kook onder af en toe roeren. Zet het vuur laag en stoof het fruit minstens 40 minuten. Schil de appels voor de vulling en snijd ze in flinterdunne plakjes. Ontpit indien nodig de medjouldadels en snijd ze in partjes (6 per dadel).  Neem de pan met de compote van het vuur. Verdeel de compote over de taartbodem en schik de vruchten erop: leg eerst alle plakjes appel op hun plaats en steek dan dedadelpartjes ertussen. Strooi er 20 g rietsuiker over. Zet de taart nog 30 minuten in de oven, nog steeds op 180 °C.
Haal de taart uit de oven, strooi er de rest van de rietsuiker over en eet de taart liefst lauwwarm.

Elke zondag heerlijk taart
Dit recept is afkomstig uit het boek Elke zondag heerlijk taart

De zondag is een uitgelezen dag om je familie op een zelfgebakken taart te trakteren. Caroline Lebar is art director bij het modehuis Karl Lagerfeld en in haar vrije tijd bak ze graag bijzonder vormgegeven taarten die ze vervolgens op Instagram plaatst. De taarten zijn nu gebundeld in het boek Elke zondag heerlijk taart dat sinds kort in de winkel ligt. In LandIdee mei-juni vind je nog 2 heerlijke recepten.

Ook lekker: Appelkaramelwalnotentaart

admin

Share
Published by
admin
Tags: appelbakken

Recent Posts

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

5 uur ago

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

5 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago