Pompoenen worden vaak gebruikt als sierobject, maar je kunt er veel meer mee doen. Zoals pompoensap maken. Het sap uit het vlees en de schil van pompoenen is rijk aan werkzame stoffen, die waardevol zijn voor de gezondheid.

Zelf sap winnen
Het sap zelf winnen is niet gemakkelijk. Als je het wilt proberen, lukt dat het best met de rode Hokkaido die een iets zachtere schil heeft dan andere soorten. Pompoensap heeft een hoog gehalte aan kalium en magnesium. Je moet misschien even aan de smaak wennen, want in tegenstelling tot andere vruchten- en groentesappen bevat dit sap nauwelijks suiker.

Minder geconcentreerd sap
Een minder geconcentreerd sap krijg je door het pompoenvlees klein te snijden en met of zonder schil in een pan te koken. Het aftreksel bevat weliswaar minder werkzame stoffen, maar je kunt het vruchtvlees dan nog wel gebruiken voor een lekkere maaltijd of voor het maken van een ontspannend gezichtsmasker.

Hieronder vind je het recept voor pompoensap:

Ingrediënten
200 g pompoen-vruchtvlees
(Eventueel pompoenschil)

Bereiding
Doe het kleingesneden vruchtvlees, eventueel met schil, in een pan en bedek met water. Laat tien minuten koken en giet af.

Toepassing
Drink tweemaal per dag een glas. Activeert de stofwisseling en werkt zuiverend.

Meer maken met pompoenen? Lees dan dit recept over pompoenpannenkoekjes!