Pompoen hoort gewoon bij de herfst. Vind je ze alleen mooi voor de sier? Dan geven wij je nu 5 redenen waarom je er ook eens een hapje van moet proeven. Pompoen is namelijk super gezond. 

1. Hoog ijzergehalte

Pompoenen hebben een hoog ijzergehalte. Omdat we ijzer vaak binnenkrijgen via dierlijke producten is pompoen een goede vleesvervanger. Daarom wordt pompoen ook wel veel gebruikt in vegetarische en veganistische gerechten. IJzer zorgt onder andere voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen en die vervoeren zuurstof door ons lichaam: belangrijk dus!

2. Vitaminebommetje!

Pompoen bevat naast ijzer ook veel vitaminen, vooral het hoge gehalte aan vitamine A, C en E zorgt voor een sterk immuunsysteem.

pompoen in zoetzuur

3. Zaden pompoen zijn gezond

Pompoenzaden zijn net als andere noten en zaden heel gezond. Ze zitten boordevol omega-3 vetten, dit is heel goed voor je hersenen. Ook zouden pompoenzaden helpen bij het verlagen van cholesterol.

Tip: geroosterd zijn pompoenzaden nog lekkerder!

4. Je wordt er blij van!

Dit is echt waar, de kleur en de uitstraling van pompoen zorgt voor een beter humeur. Het begint al wanneer je een mooie pompoen koopt. Ook heeft de kleur oranje een vitaliserende werking; je wordt er vrolijk van! Je gaat hiermee zelfs een herfstdip tegen.

Pompoentaart maken

5. Pompoen is goed voor je ogen

Pompoenen bevatten caroteen. Ditzelfde stofje zit ook in wortelen. Van wortelen wist je dit vast al, maar pompoen is dus ook goed voor je ogen!

Waarom pompoen zo lekker is

Pompoenen hebben een grote sierwaarde, maar redenen om ze op te eten zijn er dus zeker ook! Maak er een van deze lekkere gerechten van:

Anderen lezen ook:  Pastinaakchips maken

Pompoenen uit eigen tuin

Naast dat pompoen heel gezond én lekker is, is het ook nog eens makkelijk te kweken in eigen tuin.

pompoenen kweken