Met kastanjes kun je heerlijke gerechten bereiden en het is natuurlijk ook gewoon leuk om op een herfstige middag in de tuin of binnen op het fornuis of in de oven kastanjes te poffen.

Tamme kastanjes zijn een delicatesse. En daar is niets mis mee want kastanjes zijn erg gezond; ze bevatten veel minder vet dan noten en zitten boordevol vitaminen en mineralen.

Groene bolster
Kastanjes die van de boom vallen, zijn gehuld in een groene bolster met gemene stekels. Peuter de kastanjes niet uit de bolster, maar laat ze liggen tot de bolsters vanzelf opengaan.

kastanjeboom
Paardenkastanje (wilde kastanje)
De boom bloeit eind voorjaar/begin zomer en de kastanjes vallen in oktober. Verwar tamme kastanje nooit met de paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) want die is beslist niet eetbaar! De paardenkastanje is zelfs geen familie van de tamme kastanje (Castanea sativa).

Kastanjeboom heeft ruimte nodig
Wil je een tamme kastanje aanplanten, dan heb je een grote tuin nodig want de bomen groeien flink uit. Dertig meter hoog en vijftien tot twintig meter breed is geen uitzondering. Er zijn verschillende soorten en cultuurvariëteiten, onder andere afkomstig uit China en Japan.

Kastanjes bewaren
Kastanjes zijn beperkt houdbaar, dus eet ze zo snel mogelijk op. Moet je ze toch bewaren, laat vers geoogste exemplaren dan buiten in een mand liggen. De kastanjes mogen wel nat worden maar niet in het water blijven staan. Je kunt de kastanjes ook, verpakt in papier, in de groentelade van de koelkast bewaren. Twijfel je of de kastanjes nog goed zijn, gooi ze dan in een bak met water. Kastanjes die boven komen drijven, zijn niet goed meer, deze zijn verdroogd of uitgehold door insecten.

Anderen lezen ook:  Chocolademelk met chili

Kastanjes koken
Maak aan de onderkant van de kastanjes een kruisvormige inkeping, doe ze vervolgens in een pan kokend water (ze moeten onder staan) en kook ze enkele minuten. Haal de kastanjes uit de pan, laat ze wat afkoelen, pel ze en haal het bittere velletje eraf. Kook ze nogmaals ongeveer 30 minuten tot ze gaar zijn. Verwerk ze in heerlijke gerechten, maak bijvoorbeeld eens een kastanjetaart met honing.

Liever wat pittigs? Maak zelf een pittige kastanjesoep!