Deze Scandinavische variant op glühwein is een voedzaam drankje met rozijnen, amandelen en de in Zweden zo populaire kardamom. Neem als basis een goede, stevige wijn, bijvoorbeeld een Rhônewijn. Er zijn veel varianten op dit recept. Soms wordt er port toegevoegd of zwartebessensap, en soms worden de amandelen en rozijnen niet mee verwarmd maar onder in het glas gelegd. Eventueel kun je in plaats van rozijnen cranberries gebruiken. In Denemarken eet men warme poffertjes met jam en poedersuiker bij een glaasje glögg!

Ingrediënten
– 1 fles rode wijn
– 500 ml goedkope brandwijn of wodka
– 1 kaneelstokje
– schil van een halve sinaasappel
– 10 kruidnagels
– 125 g gepelde amandelen
– 125 g rozijnen
– 5 kardamompeulen (geplet)
– suiker

Bereiding
Doe de wijn en brandewijn of wodka in een pan en voeg de kruiden en de sinaasappelschil toe. Je kunt kruiden en schil ook in een doek stoppen zodat je ze later gemakkelijk kunt verwijderen. Voeg de rozijnen en amandelen toe en laat de wijn op een laag vuurtje trekken. Zorg ervoor dat de wijn niet kookt. Na ongeveer 45 minuten is de glögg klaar. Verwijder de kruiden en de sinaasappelschil. Proef eerst even en voeg naar smaak suiker toe. Drink deze glögg lekker warm!