Van tuinkers worden alleen de kiemplantjes gegeten. Deze plantjes kunnen al één tot twee weken na het zaaien worden geoogst. En dat zaaien gaat heel gemakkelijk, gewoon op de vensterbank. Ideaal. Probeer deze heerlijke kiemgroente eens te verwerken in verrassende recepten, zoals soep. Of deze aardappelbroodjes met ui.

Ingrediënten

Voor circa 12 stuks

250 g kruimig kokende aardappelen
1 ui
2 bakjes tuinkers
2 el walnootolie
Zout
1 blokje gist
½ tl suiker
280 g aardappelmeel

Bereiding aardappelbroodjes

Schil de aardappelen en kook ze in circa 30 minuten gaar.
Pel en snipper ondertussen de uien en knip de tuinkers met een schaar af.
Pureer de uien en de tuinkers met de olie, 2 tl zout en 80 ml lauwwarm kookvocht van de aardappelen.
Los de gist hierin op, voeg de suiker toe, stuif er wat aardappelmeel over en laat het ongeveer 15 minuten afgedekt rusten.

Giet de gare aardappelen af, laat ze in een zeef uitdampen en knijp ze door een pureeknijper.
Voeg het gist-uienmengsel toe en kneed er een glad deeg van dat net niet meer kleeft.
Voeg eventueel nog wat water of aardappelmeel toe.
Vorm een bal van het deeg en laat het afgedekt ongeveer 30 minuten rijzen.
Vorm vervolgens twaalf ronde broodjes van gelijke grootte uit het deeg en leg deze op een met aardappel meel bestoven bakblik.
Laat de broodjes afgedekt nog een keer 30 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden met boven- en onderwarmte en bak de broodjes in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Wachttijd: 75 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten

Tuinkers is enorm eenvoudig zelf te kweken. Zowel binnen op de vensterbank als buiten in bijvoorbeeld een klein moestuintje.