Categories: Buitenleven

Gezonde kruiden plukken

Wie door de weilanden en bossen zwerft en zijn ogen de kost geeft, kan veel van kostbare schatten van de natuur ontdekken. Vanaf het voorjaar kan je veel gezonde kruiden plukken.

In mei

Veel kruiden kunnen we in mei begroeten. We zien onder andere het madeliefje, speenkruid, lievevrouwebedstro, veldzuring en paardenbloemen overal verschijnen.

Ochtendgloren

De beste tijd voor een ‘strooptocht’ is de ochtend. Want zodra het kwik stijgt, worden de planten slap. Wie wilde kruiden voor thee wil plukken, wacht tot de middag. Dan zijn de kostbare etherische oliën in een hogere concentratie aanwezig.


Welke delen kun je eten?

Gebruik om de plant niet te beschadigen altijd een mes. Van veel kruiden kun je de bladeren, scheuten, bloemen, vruchten, zaden of wortels oogsten. Bij andere kruiden moet je genoegen nemen met de bladeren.

Plukken verboden

Ga vooral voor plaatsen die ver van landbouwgrond liggen. Gebieden waar veel honden uit gelaten worden, terreinen langs drukke wegen, industrieterreinen en spoorwegdammen zijn niet aan te raden. Let ook op beschermde natuurgebieden, daar is het plukken van kruiden verboden.

Beschermde kruiden

Ook zijn verschillende kruiden beschermd, deze mogen dus niet in het wild geplukt worden. Daslook bijvoorbeeld. Wel is dit kruid een aanrader om zelf te kweken in je eigen kruidentuin. Daslook geeft net wat meer smaak aan een salade!

Let op: Pluk alleen planten die je echt kent. Vooral als de gewassen nog jong zijn, is het gevaar voor verwarring groot.


Kruiden drogen voor thee

Voor thee kun je de wilde kruiden het best drogen. Bind de kruiden in bosjes bij elkaar en hang ze op een warme plaats met een goede luchtcirculatie op. Leg de bladeren of bloemen stuk voor stuk op een zeef of rooster, zodat ze ook van de onderkant voldoende lucht krijgen.

Gezonde kruiden plukken

Dankzij hun hoge gehalte aan mineralen, sporenelementen en vitamines zijn ze buitengewoon gezond. Een waardevolle aanvulling op het dagelijkse eten. Je kunt de kruiden wassen, droogdeppen en meteen door de salade doen.

Tip: Stop de kruiden tijdens het plukken niet in een plastic zakje. Daarin gaan ze ‘zweten’ en worden ze heel snel slap.

admin

View Comments

  • Beste, Ik heb al 18j een Rozemarijnstruik (ja het was een plantje), maar heb hem in de kruidentuin toen geplant en hij doet het al jaren heel goed, met zijn mooie lila bloempjes, die nu
    al aan het bloeien zijn. Echter sinds een jaar of 3 hebben wij problemen met een soort kevertje, goud en wat roestkleurig, en de grootte van een lieveheersbeestje. Ik haal ze er soms uit en wij verbranden ze in de haard ofzo. Maar ik durf niet meer van deze rozemarijn gebruiken in de keuken. Ze zijn ook talrijk de kevertjes, dus ze allemaal wegnemen is onbegonnen werk. Wie weet raad. Dank bij voorbaat hoor. Chantal.

Share
Published by
admin

Recent Posts

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

3 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago

Light just got smarter

Slimme tuinverlichting in elke buitenruimte Je tuin ziet er in het daglicht prachtig uit, maar…

3 weken ago