Wie door de weilanden en bossen zwerft en zijn ogen de kost geeft, kan veel van kostbare schatten van de natuur ontdekken. Vanaf het voorjaar kan je veel gezonde kruiden plukken.

In mei

Veel kruiden kunnen we in mei begroeten. We zien onder andere het madeliefje, speenkruid, lievevrouwebedstro, veldzuring en paardenbloemen overal verschijnen.

Ochtendgloren

De beste tijd voor een ‘strooptocht’ is de ochtend. Want zodra het kwik stijgt, worden de planten slap. Wie wilde kruiden voor thee wil plukken, wacht tot de middag. Dan zijn de kostbare etherische oliën in een hogere concentratie aanwezig.

kruiden plukken

Welke delen kun je eten?

Gebruik om de plant niet te beschadigen altijd een mes. Van veel kruiden kun je de bladeren, scheuten, bloemen, vruchten, zaden of wortels oogsten. Bij andere kruiden moet je genoegen nemen met de bladeren.

Plukken verboden

Ga vooral voor plaatsen die ver van landbouwgrond liggen. Gebieden waar veel honden uit gelaten worden, terreinen langs drukke wegen, industrieterreinen en spoorwegdammen zijn niet aan te raden. Let ook op beschermde natuurgebieden, daar is het plukken van kruiden verboden.

daslooksalade

Beschermde kruiden

Ook zijn verschillende kruiden beschermd, deze mogen dus niet in het wild geplukt worden. Daslook bijvoorbeeld. Wel is dit kruid een aanrader om zelf te kweken in je eigen kruidentuin. Daslook geeft net wat meer smaak aan een salade!

Let op: Pluk alleen planten die je echt kent. Vooral als de gewassen nog jong zijn, is het gevaar voor verwarring groot.

gezonde-kruiden-thee-shutte

Kruiden drogen voor thee

Voor thee kun je de wilde kruiden het best drogen. Bind de kruiden in bosjes bij elkaar en hang ze op een warme plaats met een goede luchtcirculatie op. Leg de bladeren of bloemen stuk voor stuk op een zeef of rooster, zodat ze ook van de onderkant voldoende lucht krijgen.

Anderen lezen ook:  Paddenstoelen spotten

Gezonde kruiden plukken

Dankzij hun hoge gehalte aan mineralen, sporenelementen en vitamines zijn ze buitengewoon gezond. Een waardevolle aanvulling op het dagelijkse eten. Je kunt de kruiden wassen, droogdeppen en meteen door de salade doen.

Tip: Stop de kruiden tijdens het plukken niet in een plastic zakje. Daarin gaan ze ‘zweten’ en worden ze heel snel slap.