In juni is de natuur zeer actief; al om vijf uur in de ochtend zingen de vogels bij je raam en rond half elf ’s avonds is de lucht nog niet donker. Er valt van alles te beleven en te zien, zo staan de pioenrozen in bloei en kan je genieten van verse asperges. Wij zetten op een rijtje wat er allemaal gebeurd in de junimaand.

Akkerklokjes

Vanaf juni zie je met wat geluk de akkerklokjes (Campanula rapunculoides) hun violette bloemen weer boven het gras uitsteken in bermen, langs spoorwegen en in de buurt van bouwland. Ze staan met hun wortelstokken het liefst in kalkhoudende grond. Het knikken van de bloemen beschermt het stuifmeel tegen regen en biedt een nachtverblijf aan kleine insecten.

Akkerklokjes zie je vaak langs weilanden, een toepasselijk naam dus.

Speelgoed uit de natuur

Als kind was je misschien gefascineerd door het kruid dat bleef plakken aan kleding en haren. Voor kleefkruid (Galium aparine) is dit een manier om zich te kunnen verspreiden. Het ‘kleven’ ontstaat door de stekelharen in de vorm van weerhaken. Vanaf juni tot in de herfst heeft kleefkruid witte bloempjes en je ziet ze op vochtige, voedselrijke grond van akkers, in loofbossen en langs bosranden. Meer weten over (on)kruid? Lees het hier.

Kleefkruid laat je niet gaan.

Restaurant voor bijen

Wanneer in juni de lindebomen bloeien, is dit voor hommels, bijen en zweefvliegen een belangrijke bron van voedsel. Met honderden tegelijk zwermen ze dan vaak rond en in de boom. Dat is ook niet zo gek, want de bloesem bevat zoveel geurige nectar, dat het plakkerige goedje er zelfs vanaf druipt. Wie ooit zijn auto onder een linde parkeerde, kent het fenomeen…

Hier komen bijen graag op af.

Boerennachtegaaltjes

Ben je ’s avonds tegen het vallen van de nacht in de buurt van een vijver of poel, dan hoor je hoogstwaarschijnlijk het kwaken van kikkers. De mannetjeskikkers lokken op die manier vrouwtjes. Het resultaat hiervan is het kikkerdril dat in ondiepe sloten gevonden kan worden. Vanwege dit ‘gezang’ werden ze vroeger ook wel boerennachtegaaltjes genoemd.

Met het raam open hoor je de kikkers van ver roepen.

Heb jij iets bijzonders gezien? Laat het ons weten in de reacties!

Anderen lezen ook:  Gezonde kruiden plukken