Bijen en vlinders zijn nuttig én gezellig. Bijen zorgen voor bestuiving van bloemen en hierdoor voor vruchten. Kortom: ze zijn onmisbaar! Hoe je deze nuttige beestjes naar je tuin lokt? Zo!

Nectarrijke planten

Een bij- en vlindervriendelijke tuin bestaat vooral uit nectarrijke planten. Nectar is de zoete stof die in bloemen zit. Zorg dus voor veel bloeiende planten. Het best zijn open bloemen, daar is de nectar goed bereikbaar. Dubbele bloemen bevatten geen of amper nectar, en zowel, dan kunnen de insecten er moeilijk bij komen.

vlinders en bijen lokken

Bloemenweide

Een bloemenweide is voor zowel vlinders als bijen heel aantrekkelijk! Een bloemenweide maak je eenvoudig door in mei of juni een mengsel van eenjarigen over een kaal stuk grond te strooien. Mooie bloemen voor een bloemenweide zijn bijvoorbeeld zinnia’s, cosmea’s, slaapmutsjes, klaprozen, oosterse papavers, korenbloemen.

Wist je dat je de weerstand van bijen kan vergroten met zonnebloemen?

Bloemenweide

Bollen en knollen voor bijen en vlinders

Naast zaaien kun je ook aan de slag met bollen en knollen. Zomerbollen zoals dahlia’s en gladiolen bloeien schitterend en daar worden veel bijen en vlinders zeker heel erg blij van. Overwinter dahliaknollen in de schuur en plant ze in het voorjaar weer in de tuin of in potten en bakken.

bijen en vlinders lokken

Verschillende smaken

Vlinders, hommels en bijen hebben hun eigen voorkeur. Plant dus verschillende nectarrijke planten in je tuin. Enkele bekende (én mooie) bijen- en vlinderplanten:

– Verbena bonariensis (ijzerhard)
– Echinacea purpurea (rode zonnehoed)
– Digitalis purpurea (vingerhoedskruid)
– Phacelia tanacetifolia (bijenvoer)
– Alcea rosea (stokroos)
– Buddleja davidii (vlinderstruik)
– Syringa vulgaris (sering)
– Viburnum opulus (Gelderse roos)
– Lavendula (lavendel)

Anderen lezen ook:  Bruin zandoogje, vlinder van één zomer

lathyrus voor bijen

Lathyrusbij

Zoals de naam van deze bij al zegt, is dit een bij die dol is op lathyrus! Deze bij nestelt graag in bijenhotels, dus als je lathyrus aanplant, plaats er dan meteen een bijenhotel naast.

Lok bijen en vlinders ook in de herfst en winter

Zorg ook in de herfst en winter voor wat aantrekkelijke bijen- en vlinderlokkers in je tuin, want ook dan zijn ze actief. Herfstkrokus en Japanse anemonen zijn bijvoorbeeld erg mooi voor de herfst, in de winter zijn Helleborus, vroegbloeiende winterheide en winteraknonieten heel aangenaam. En in de lente genieten ze van de voorjaarsbloeiende bollen als blauwe druifjes en sneeuwklokjes. Het voordeel van een bij- en vlindervriendelijke tuin is dat je het hele jaar een aantrekkelijke tuin hebt.

Herfstasters zorgen voor veel kleur in de tuin en lokken bovendien vlinders aan

Waardplanten

Waardplanten zijn planten waar vlinders hun eitjes op afzetten en waarvan de uitgekomen rupsen eten. Brandnetel is een bekende waardplant, hiervan eten onder andere de rupsen van dagpauwoog, atalanta, landkaartje, kleine vos, distelvlinder en gehakkelde aurelia. Voor de koninginnenpage zijn wortels, venkel en dille populaire waardplanten. Klimop is geliefd bij het boomblauwtje en, zoals de naam al zegt, legt de distelvlinder graag zijn eitjes op distels.

Bronnen: De Vlinderstichting, IVN natuur educatie en Tuinseizoen

Favoriete insectenhotels voor meer bijen in de tuin: