De nazomer is een prachtig seizoen. Ook in september zijn allerlei manieren waarop je de natuur kunt beleven. Of je nu naar het bos gaat, een wandeling langs de weilanden maakt, of over de Veluwe loopt; er is overal wel iets te doen om september te beleven.

Burlende herten

Rond begin september beginnen de mannelijke edelherten met burlen. Het imposante geluid dat deze mannetjesherten voortbrengen is bedoeld om indruk te maken op vrouwtjesherten. Een paar weken voor de bronsttijd oefenen ze het burlen al en kan je dit horen. Reebokken burlen ook, maar hun stemgeluid is minder sterk.

Seizoen van kleine mereltjes

Eerder dit jaar zijn de kleine mereltjes uit hun ei gekropen en waarschijnlijk hebben ze het nest zelfs al verlaten. Toch kan je beter nog niet de heg gaan knippen, want merels kunnen meerdere keren per jaar broeden en dat is hard werken voor de vogels. Ze vliegen af en aan met voer en als de jongen groter worden kan je ze achter hun ouders aan zien scharrelen. Misschien zie je ook nog andere vogels.

Uitgestrekte heiden

Zo aan het eind van de zomer staan de meeste heidevelden prachtig in bloei. Dat is een mooie gelegenheid om de Veluwe te bezoeken, zodat je dit moois kan bewonderen. Misschien kom je ook nog een kudde schapen tegen tijdens je wandeling. Deze schapen worden ingezet om het gras en jonge boompjes kort te houden. Een ander voordeel van deze schapen is dat de zaadjes van de heideplanten aan hun pootjes blijven hangen. Deze verspreiden ze dan over het natuurgebied.

Anderen lezen ook:  Met voorsprong de lente in: nu voorjaarsbloeiers scheuren

Bramen in september

Langs de kanten van de weg vind je vaak struiken met wilde bramen. Mocht je in de verleiding komen om ze voor eigen gebruik te plukken, laat ze dan toch maar hangen. Deze lekkernijen kunnen namelijk besmet zijn met de vossenlintworm die nog 15 jaar voor leverschade kan zorgen, dat maakt ze een stuk minder lekker.

Eendenvoer

Op het water in vijvers, plassen en sloten ligt tijdens de zomer aan deken van groen. Dit zogeheten klein kroos blijft drijven vanwege de met lucht gevulde, schijfvormige blaadjes. Eenden kan je beter niet voeren met brood, zij hebben samen met o.a. kikkers en vissen genoeg aan deze voedselbron. In de herfst zakt het kroos naar de bodem om daar te overwinteren.