De natuur om ons heen is werkelijk prachtig, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Als je (tussen de buien door) op pad gaat kun je al deze mooie dingen tegenkomen.

Paddenstoelen zoeken

Zonlicht, een vochtige bosgrond en een vochtige lucht. In september is de herfst al een beetje in aantocht en dat is te zien aan de paddenstoelen die uit de grond schieten. Na een natte zomer kun je ze zelfs al in augustus vinden. Maar ga niet zomaar plukken, want niet alle paddenstoelen in de natuur zijn eetbaar. Bovendien is het wettelijk verboden om paddenstoelen, wilde planten, vruchten en bloemen te plukken zonder toestemming van de grondeigenaar.

Spinnenmaand

Niet iedereen zal er blij mee zijn, maar september is ook de maand waarin het aantal spinnen én hun formaat het grootst zijn. In deze tijd van het jaar maken ze enorme webben die er op een mistige septembermorgen vaak prachtig uitzien als ze bedekt zijn met een laagje dauw. Wist je trouwens dat het frame van een spinnenweb uit niet-kleverige draden bestaat, zodat het beestje zelf onbezorgd over zijn eigen web kan lopen?

Sappige bramen in de natuur

Ze groeien nu op veel plaatsen langs wegen en weilanden, bij rivieren en bossen en duinen of in de eigen tuin: heerlijk sappige bramen. Als ze diep paars, bijna zwart van kleur zijn, zijn ze het lekkerst. De rode zien er weliswaar mooi uit, maar zijn nog niet rijp. Proef eerst voor je gaat plukken, want sommige soorten smaken behoorlijk zuur. Pluk ook liever geen bramen langs een drukke weg, want die zitten vol giftige stoffen. Bramen uit eigen tuin zijn ook erg lekker en er zijn enorm veel opties om ze te verwerken.

Anderen lezen ook:  Recept gesuikerde viooltjes

Trekvogels

Het is altijd weer een prachtig schouwspel: grote groepen vogels die naar warmere streken vliegen. Of omgekeerd: vogels die hier komen overwinteren zoals veel eenden en ganzen. Onderzoeken hebben aangetoond dat weer en voedselaanbod geen invloed hebben op de tijd van vertrek. Die lijkt eerder gebaseerd op de lengte van de dagen. De hoeveelheid zonlicht heeft invloed op de stofwisseling van de vogels waardoor ze in korte tijd de vetreserve kunnen opbouwen die nodig is voor de lange vliegreis. Zodra de dagen korter worden, vreten ze  letterlijk en figuurlijk hun buikje rond.