Vanaf eind juni kun je al de eerste courgettes oogsten. Doe dat regelmatig, want alleen als ze klein zijn smaken courgettes echt lekker.
In de moestuin zijn courgettes hele dorstige planten, geef ze daarom tijdens droge periodes veel water. Alleen dan blijven ze nieuwe bloemen en vruchten vormen. Zo kun jij deze smakelijke groente de hele zomer blijven dooroogsten!
Om je courgettes te beschermen tegen flinke regenbuien kun je rond de planten een bed van stro aanbrengen. Op die manier kun je voorkomen dat je courgettes op de natte bodem liggen en dat er zand opspat. Hierdoor zullen ze minder snel gaan rotten en worden ze niet zo snel aangetast door schimmel. Daarnaast kan onkruid veel minder snel tussen het stro doorkomen. Het stro is bovendien ook lekker zacht voor je knieën als je de courgette oogst.
Pas in het voorjaar wel op met nachtvorst. Boven stro zal het namelijk sneller vriezen dan boven zwarte grond.
Je kan courgettes oogsten wanneer ze 20 centimeter lang zijn. Laat ze liever niet langer worden, want dan worden ze minder lekker. Grotere courgettes hebben een meelachtige, nogal laffe smaak en zijn alleen geschikt voor de bereiding van soepen en courgettekoekjes.
Op een koele en donkere plaats blijven courgettes tot vijf dagen vers. Je kan dus zonder enig bezwaar courgettes oogsten om ze later in de keuken te verwerken. Door hun zachte smaak passen ze bij veel gerechten: in ratatouille en vegetarische groenteschotels, maar ook gestoofd of gegrild lekker bij pasta of vis.
Na het oogsten van courgettes kun je ze verwerken in allerlei heerlijke recepten. Probeer eens deze recepten uit:
De natuur of je tuin is een belangrijk instrument op weg naar rust, ontspanning en…
Er fladdert, zweeft en zoemt heel wat door de tuin vanaf het vroege voorjaar tot…
In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…
Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…
Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…
Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…
View Comments
de bloemen zijn ook eetbaar. En lekker. Gefrituurd bijvoorbeeld. En ze staan zó mooi op je bord, net als alle eetbare bloemen. Je eet met je ogen, dus de bloemen zorgen voor een feestje op je bord