Rode bieten bevatten veel mineralen (kalium, natrium, magnesium, fosfor, calcium en ijzer) en vitamines (B1, B2, B6 en C) en zijn daarom ontzettend gezond.

Bieten kun je ongekookt eten, maar dan smaken ze een beetje gronderig. Kook de rode bieten wel in de schil, zodat waardevolle stoffen behouden blijven. Bovendien is de schil na het koken heel gemakkelijk af te pellen.

1. Rode bieten zaaien

Rode bieten kun je prima in de vollegrond zaaien. Maak geultjes van 2 cm diep en leg hierin de zaden op een afstand van 5 cm. Vaak gaat het om een kluwen die meerdere zaadjes bevat. Daarom moet je de planten na opkomst uitdunnen, omdat ook meerdere zaadjes uit kunnen komen.

rode bieten zaaien

2. Half maart/ begin april

De grond moet wel warm genoeg zijn om te zaaien. Is de grond te koud, dan schieten de plantjes door en krijg je geen knolletjes. Op zijn vroegst kun je half maart, begin april buiten aan de slag. Binnen voorzaaien kan ook. Zijn de plantjes 5 cm groot, dan kun je ze buiten uitplanten op een afstand van 30 x 10 cm. Geef zeker de eerste tijd flink water en bescherm ze tegen al te felle zon.

rode bieten plantejs

3. Rode bieten bemesten

Bieten die te weinig water krijgen, worden houtig en krijgen soms last van schurft. Wees spaarzaam met bemesting; wat compost die oppervlakkig is ondergewerkt is voldoende. Je kunt wel een beetje kali geven om wortelvorming te verbeteren.

rode bietjes

4. Bietjes oogsten

Bietjes hoeven niet rijp te worden en kun je dus oogsten wanneer je wilt. Als je in de zomer hier en daar wat bietjes uit het rijtje trekt, zorg je ervoor dat de overige planten wat meer ruimte krijgen. De kleine bietjes zijn prima eetbaar en na 10 minuten koken gaar.

Anderen lezen ook:  De beste plaats voor een nestkast

rode bieten

5. Laatste rode bieten oogsten

De laatste rode bieten kun je voor de vorst oogsten. Draai het loof van de bieten, maar laat een stukje van de stengels staan en zorg ervoor dat de bieten niet beschadigd raken. De beschadigde knollen kun je niet bewaren. Soms worden bieten ingekuild, maar vaker worden ze bewaard in een vochtige, koele ruimte, bijvoorbeeld in een kist met zand in een kelder, schuur of balkonkast.

Bekijk ook eens: Tomaten kweken

Maak met je verse oogst rode bieten een heerlijke soep of salade, of maak er een winterse spaghetti van.