Vanaf oktober, wanneer de LandIdee kerstspecial weer verschijnt, beginnen bij ons de eerste decemberkriebels al te komen. Word jij ook zo vrolijk van de feestdagen? Nu er steeds meer aandacht komt voor het klimaat, willen we de decemberperiode wat milieuvriendelijker vieren. Daarom geven we 5 tips voor een duurzame kerst.

Duurzame kerstboom

Versierde kerstboom - duurzame kerst

Bij kerst hoort natuurlijk een kerstboom, maar hoe pak je dat duurzaam aan? Het voordeel van een kunstboom is dat je ‘m ieder jaar weer opnieuw kan gebruiken. Ze zijn echter wel gemaakt van plastic en moeilijk te recyclen. Voor een echte kerstboom moet daarentegen een boom gekapt worden. De boom staat een paar weken mooi in ons huis, maar is daarna niet meer mooi. Na kerst worden deze bomen in de meeste gemeentes opgehaald en uiteindelijk verbrand. Dat is natuurlijk niet duurzaam. Toch maar een kunstboom dan? Er zijn nog andere alternatieven voor een duurzame kerst:

  • Verleng de levensduur van je kerstboom:
    • Let op de soort kerstboom: Je betaalt er wel extra voor, maar de Nordmann en de Douglas-spar blijven langer mooi.
    • Een kachel of (vloer)verwarming droogt je kerstboom snel uit. Zet ze dus niet te dichtbij een warmtebron en plaats ze eventueel op een onderstel of tafeltje.
    • Ook een kerstboom heeft water nodig. Een spar heeft een halve tot hele liter water per dag nodig.
  • Adopteer een kerstboom: Ga naar een uitgiftepunt in jouw buurt en zoek de mooiste boom uit. Wanneer je jouw ideale kerstboom hebt gevonden, betaal je de adoptieprijs en een kleine borg. Dit borgbedrag ontvang je terug wanneer je de boom in januari weer in goede conditie terugbrengt. Aan de adoptiebomen hangt een metalen penning met een nummer, hiermee kun je jouw boom registeren. Zo kun je ook het jaar erop genieten van jouw eigen duurzame kerstboom.
  • Hergebruik je boom: Gooi na kerstmis je boom niet zomaar weg, maar plant het in je tuin. Een kerstboom kan prima een tweede leven krijgen als tuinconifeer. Of bewaar de dennentakken om je planten buiten mee af te dekken wanneer het gaat vriezen.
Anderen lezen ook:  Originele tafeldecoratie voor kerst

Duurzame kerst? Hergebruik je versieringen

eerste kerstbal

Een duurzame kerst vieren is helemaal niet lastig. Waarschijnlijk maak je sowieso al één duurzame beslissing: het hergebruiken van je kerstversieringen. Haal de kerstballen, slingers en lampjes van zolder en gebruik ze dit jaar opnieuw in je boom.

Wil je toch nieuwe versieringen in je boom? Maak ze zelf! Laat je inspireren:

Geen tijd of zin om zelf versieringen te maken? Koop dan je nieuwe kerstversieringen in een kringloopwinkel, via een tweedehands webshop of leen ze van vrienden of familie.

Kerstverlichting

Duurzaam kerst vieren

Bij het kerstfeest horen natuurlijk (gekleurde) lampjes. Een kerstboom zonder lichtjes voelt niet af. Hoewel ze veel sfeer geven aan je woningen, verbruiken ze ook veel energie. Om een duurzame kerst te vieren kun je daarom kiezen voor LED verlichting. Een LED lampje verbruikt minder energie. Wees daarnaast ook spaarzaam met je verlichting en let op je gebruik. Ben je tv aan het kijken? Dan geven je kerstlampjes waarschijnlijk al voldoende licht en kan je gewone lamp uit. Ga je uit huis of ben je niet meer in de kamer? Schakel de kerstverlichting dan uit en haal de stekkers uit het stopcontact. Zo voorkom je sluipverbruik en het is brandveiliger.

Duurzame kerstcadeaus

Geven jullie elkaar cadeaus met kerstmis? Probeer dan je keuze zo duurzaam mogelijk te maken. Je kan bij een kringloopwinkel of tweedehands website ook toffe cadeaus vinden. Of kijk eens bij een duurzamere winkel. Wil je een echt duurzame kerst vieren? Geef dan geen fysiek cadeau, maar geef een beleving als cadeau. Ga samen naar een museum, de bioscoop of gezellig uiteten.

Anderen lezen ook:  Karakteristiek huis vol gezelligheid

Geniet van een vegan kerstdiner

VGAN magazine kerst 2019

Een duurzame kerst betekent niet dat je diner saai hoeft te zijn. Ook met plantaardige recepten kun je een heerlijk diner op tafel zetten. In de kersteditie van V’GAN Lifestyle Magazine lees je feestelijke recepten voor je kerstdiner. Maak bijvoorbeeld heerlijke paddenstoel-linzenpakketjes, gevulde aubergine, feestelijke trifle en originele mocktails. Bestel het magazine online via Vipwinkel.nl.