Geen kerst zonder de spectaculaire bloemen van de amaryllis. Je kunt ze als snijbloemen in een vaas zetten, maar je kunt er ook fantastisch mee decoreren, zeker in deze feestelijke periode.

Naamgeving van de amaryllis

Amaryllissen worden ook wel Hippeastrum genoemd. De naam amaryllis zelf komt van het Oudgriekse ‘amarusso’ wat ‘ik sprankel’ betekent. En dat klopt ook wel, want het is een feestje om naar de gedaanteverwisseling van bol naar bloem te kijken. De stralende bloemen groeien als een grote verrassing uit de strakke stengel. Het zijn majestueuze bloembollen die uitgroeien tot even indrukwekkende bloemen. Behalve de klassieke, felrode variant zijn er nog zo’n 70 andere kleuren en variaties verkrijgbaar.

amaryllis kerstdecoratie op tafel

Op tafel

Met verse bloemen wordt elke tafeldecoratie mooier. Hier zijn de bloemen van amarylissen afgeknipt en samen met rozen, rode besjes en takjes ter versiering in een oase op een schaal gezet. De rode kaarsen en subtiele kleine kerstballen maken deze tafeldecoratie helemaal af.

amaryllis kerstdecoratie

Winterse decoratie

Dankzij de prachtige kleur is de amaryllis ook erg mooi als kerstdecoratie. Vul een vaas met mos en dennenappels en leg er kerstballen omheen. Zet er kaarsen bij en versier de tafel met dennentakken en dennenappels.

amaryllis

Zo blijft je amaryllis lang mooi

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je amaryllis. Daarom geven we je graag wat tips om hem langer mooi te houden:

  • Voordat een amaryllisbol gaat groeien, moet deze even wakker gemaakt worden. Leg de bol daarom een uur in een bak met lauw water; dit zorgt ervoor dat de wortels gaan groeien.
  • Je kunt amaryllisbollen in een pot met grond planten, los in een schaal leggen of op water zetten.
  • Amaryllissen houden van warmte; een kamertemperatuur van tussen de 20 en 24 graden is perfect.
  • Zorg voor voldoende licht. Wanneer het wat donkerder is, groeien de stelen te lang en hebben ze ondersteuning nodig.
Anderen lezen ook:  Kerststol

Vind jij de amaryllis ook zo mooi?