We kopen allemaal wel eens zo’n pot met verse basilicum in de supermarkt. Meestal is het na een paar keer knippen wel gedaan met de plant. Toch kun je ook basilicum uit de supermarkt goed in leven houden.

Hoe doe ik dat?

Het is goed om te weten dat er in zo’n pot vaak wel vijftig basilicumplantjes zitten. Ze zijn nooit verspeend, maar gekweekt om een volle bos blad te vormen. Om de plant over te houden, is het belangrijk dat je hem eerst kortwiekt. Niet helemaal tot aan de grond, maar net boven de eerste twee blaadjes aan de stengel. Je houdt dan twee blaadjes over waaraan twee nieuwe scheuten ontstaan. Haal de hele kluit vervolgens uit de pot en verdeel deze in drie of vier stukken, die je ieder een ruime pot geeft. Zo hebben de individuele plantjes voldoende ruimte om uit te groeien tot mooie, volle planten, waarvan je verse blaadjes kunt plukken.

* Tip Zet de potten op een schaal, waarin je water giet. Zo ontwikkelen de planten een goed wortelgestel en kunnen ze naar behoefte water opnemen.

basilicum

Zelf basilicum kweken

Basilicum kun je vanaf april in een pot op de vensterbank zaaien. Gebruik hiervoor neutrale zaai- en stekgrond. Het best zaai je in een kweekbakje met een kap met ventilatieschuifjes; zo creëer je het juiste klimaat. Bedek de zaden na het zaaien met een dun laagje grond en houd de grond vochtig met een plantenspuit. Als de plantjes hun eerste echte blaadjes hebben, kun je ze verspenen naar een eigen pot.