Huismiddeltjes

Kookplaat bespaart energie

Wist je dat je veel energie kan besparen door te kiezen voor de kookplaat in plaats van de oven? Door slim om te gaan met je apparaten kun je milieubewuste keuzes maken.

Wil je bijvoorbeeld vlees stoven, dus langzaam in een pan met het deksel erop laten garen, dan kun je kiezen om dit op een kookplaat of in de oven te doen. Door stoofgerechten op de kookplaat te laten garen, op een zacht vuurtje of de laagste elektrische stand, bespaar je veel energie. Dus wil je gezond en milieubewust stoven, kies dan voor het fornuis.

Energie besparen met de kookplaat

Niet alleen als je gaat stoven is het fornuis een milieubewuste keuze. Door het opwarmen van de oven gaat veel energie verloren. Een kookplaat verbruikt veel minder energie. Wanneer je echt milieuvriendelijk wilt koken doe je dat elektrisch in plaats van op gas. De populaire manier om te koken op elektriciteit is inductie, maar je kunt ook kiezen voor een keramische kookplaat.

Door de juiste pan op de juiste pit te zetten, bespaar je ook een hoop energie. Een kleine pan kan op een kleine pit en een grote pan op een grote pit. Zet ook de deksel op de pan om warmteverlies te voorkomen.

Gebruik de oven verstandig

Voor wie duurzamere keuzes wil maken, geldt in het algemeen de regel: ‘Koop niet meer dan je nodig hebt’. Kies een oven dat bij jouw huishouden past. Hoe groter de oven, hoe meer energie je verbruikt bij het opwarmen. Heb je geen groot huishouden of gebruik je de oven vooral voor kleinere gerechten? Kies dan ook een kleiner formaat. Gebruik je jouw oven sowieso niet zo vaak? Dan is een combimagnetron voor het milieu een goede keuze.

Lees ook: Energie besparen in de keuken

admin

View Comments

  • Ja, lekker een stoofgerecht. Ik maak ze vaak, maar ik heb ook een heel milieuvriendelijke en goedkope oplossing: De "Hooimadam".
    Zoals vroeger een hooikist, nu een mooi stoffen alternatief gevuld met wol. Voldoet prima! Voor langzaam garen en warmhouden. Geen omkijken meer naar en brandt niet aan. Zie: http://www.hooimadam.com.

  • Ja zeker een goede tip! Nu ben ik van gas overgegaan op inductie en heb dus ook andere pannen/kooktechniek. heeft er iemand ervaring met stoofvlees bereiden op inductie? Kun je daar die ouderwetse gietijzeren Creuset pannen op gebruiken? Of toch maar in de heteluchtoven eronder doen in de Romertopf die ik nog wel heb?

  • wij hebben al jaren een stoomkoker; eerst in Frankrijk voor ongeveer €15,00. Zijn ook in Nederland te koop. Drie bakken boven elkaar, die je vult met rauw voedsel. Water onderin en binnen een minuut begint hij te stomen. In de dezelfde tijd klaar als drie pannen op het gasfornuis en veel beter bewaarde voedingsstoffen!

Share
Published by
admin

Recent Posts

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

15 uur ago

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

6 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago