Er is niets zo lekker als een zelfgemaakte maaltijd. Met deze eenvoudige kooktips, handigheidjes en wijsheden maak jij van ieder gerecht een gegarandeerd succes.  

Kooktijd verkorten

Broccoli, spruitjes en bloemkool zijn niet alleen geliefde wintergroenten, ze zijn ook zeer gezond. Zeker als ze uit je eigen moestuin komen. Maar dan moet je ze maar kort koken, zodat alle voedingsstoffen behouden blijven. Hoe je ervoor zorgt dat ook de stronkjes in korte tijd gaar worden? Snijd ze voor het koken kruisvormig in. Dan zijn ook de hardere stronken sneller beetgaar.

Te zoute bouillon redden

Een pittige zelfgemaakte bouillon is in het koude jaargetijde de perfecte basis voor hartige soepen en eenpansgerechten. Mocht je nou te veel zout hebben gebruikt, kun je dit eenvoudig oplossen: splits een ei en laat het eiwit voorzichtig in de warme bouillon glijden. Na het stollen, zeef je de bouillon; het eiwit heeft dan veel van het zout opgenomen.

kooktips bouillon

Pudding met koffiearoma

Hoe kun je een etentje beter afronden dan met een romige chocoladepudding. Met een eenvoudige truc kun je extra smaak toevoegen aan een ‘gewoon’ chocoladepuddinkje: vervang 150 ml van de halve liter melk die je nodig hebt om het poeder te mengen door vers gezette koffie. Daardoor krijgt de geliefde klassieker een iets ander aroma

Nieuw leven voor koekjes

Even niet opgelet en de koekjes aangebrand? Gooi ze niet meteen weg! Met een dikke laag suikerglazuur of bespoten met goudspray vormen ze een mooie decoratie voor de advents- of deurkrans.

Kooktips verbrande koekjes

Kooktips: Zelf mayonaise maken

Natuurlijk kun je een potje uit de kast pakken, maar probeer eens zelf mayonaise te maken. Volgens de kenners is het erg lekker! Het grootste probleem bij het zelf maken van mayonaise is de kans op schiften, net als bij het opkloppen van eiwit voor een merengue. Zorg er om te beginnen voor dat de eierdooiers en olie op kamertemperatuur zijn. Klop de olie eerst druppelsgewijs door de eierdooiers, daarna in een dun straaltje. Mocht de massa toch gaan schiften, neem dan een nieuwe kom, klop hierin een eierdooier, mosterd en wat zout los, en voeg druppelsgewijs je mislukte mayonaise toe. Vaak kun je dan toch nog van een lekkere, zelfgemaakte mayonaise genieten.

Anderen lezen ook:  Asperges schillen

Walnoten gemakkelijker kraken

Ze zijn gezond en smaken goed: walnoten. ’s Ochtends bij de yoghurt met muesli, overdag als tussendoortje en ’s avonds als knabbeltjes voor het haardvuur. Soms laten ze zich echter niet zo gemakkelijk kraken en ben je eindeloos bezig om de kleine brokjes uit de doppen te vissen. Leg de noten daarom de avond ervoor eens in lauwwarm water. Dan kun je de doppen makkelijker kraken en heb je twee perfecte helften.

walnoten met kraker kooktips

Gekookte aardappelen schillen

We zijn dol op aardappelen, de een gekookt of gebakken, de ander vooral als de patatvariant. In de schil gekookte, nieuwe aardappeltjes met kwark of roomboter is voor kenners een echte lekkernij. Wil je ze toch liever zonder schil eten, dan kun je ze voor het koken kruisvormig insnijden en wat olie in het kookwater doen. Zo komt de schil later beter los en kun je sneller van de knollen genieten.

Vlees invriezen en ontdooien

Kooktips voor vlees: Vries het snel in. Vlees bevat namelijk sappen, die bij langzaam invriezen grote kristallen vormen. Bij het ontdooien gaat zo veel sap verloren en dat tast de kwaliteit van het vlees én de smaak aan. Ontdooien doe je daarentegen het beste in de koelkast, langzaam dus. De eiwitten in het vlees krijgen zo de tijd om het vleessap weer op te nemen, waardoor het vlees sappig blijft.

Om je diepvries goed te houden is het verstandig om deze regelmatig te ontdooien. Zo verbruik je minder energie en vriezen de lades niet aan elkaar vast.

Anderen lezen ook:  10x handige huishoudtips met zout

Lees ook: Energie besparen in je keuken