Hoe kook je het perfecte ei?

Het is vaak een heel gepuzzel om het perfecte ei te krijgen. Hardgekookt is niet zo’n probleem, maar hoe kun je dat perfecte ei koken waarvan het eiwit stevig, maar ook weer niet té hard, en de dooier zacht, maar ook weer niet té dun is?

Hoe lang je eieren moet koken, hangt onder meer af van de grootte van het ei. Het mag duidelijk zijn dat grote eieren (er staat een L of XL op de doos) meer tijd nodig hebben dan kleinere exemplaren, reken op 1 tot 2 minuten extra; kleine eieren (S) hebben 1 minuut minder nodig. Verse eieren hebben dan weer 1 minuutje meer nodig, evenals eieren direct uit de koelkast. Een ei koken is een kwestie van goed opletten op de grootte en oefenen.

Ei koken in koud of warm water

Verder hangt de tijd af van de manier waarop je de eieren kookt. Zet je de eieren op met koud water, dan gaat de kooktijd in zodra het water zacht borrelt. Leg je de eieren in reeds kokend water, dan begint de kooktijd meteen. In het eerste geval is de daadwerkelijke kooktijd korter.

Bekijk ook deze gouden regels voor een gekookt ei:

De juiste tijden voor een perfect gekookt ei

Gemiddeld kun je bij een ei koken de onderstaande tijden aanhouden. Deze tijden gelden voor eieren op kamertemperatuur en van een gemiddelde grootte (maat M).

Het ei wordt tegelijk met water aan de kook gebracht (de tijd gaat in vanaf het moment dat het water zacht borrelt)
Zacht ei: 2-3 minuten
Medium ei: 4 minuten
Hard ei: 6 minuten

Het ei gaat pas in de pan als het water kookt
Zacht ei:
4-5 minuten
Medium ei: 6-7 minuten
Hard ei: 8 minuten


Maak het eten van ei nog leuker, door leuke versierde eierdopjes!

Vond je dit artikel over een ei koken interessant? Lees dan ook:

De links naar Bol.com in dit artikel zijn affiliate links.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago