Heb je weleens een gepocheerd ei op? Het is lekker én ziet er feestelijk uit! Gepocheerde eieren smaken heerlijk op een broodje of cracker, in een salade of in het smakelijke gerecht Eggs benedict!

Wat is een gepocheerd ei?

Een gepocheerd ei is een ei waarvan het eiwit gestold is, maar de dooier nog zacht zonder de eischaal eromheen.

Hoe pocheer je een ei?

Een gepocheerd ei ziet er ingewikkeld uit, toch is het minder ingewikkeld dan je denkt. Je bent er ongeveer even lang mee bezig als met het koken van een ei. Er zijn verschillende manieren voor het maken van een gepocheerd ei. Wij beschrijven hieronder de drie bekendste methoden.

verse eieren gebruiken voor ei pocheren

Gebruik verse eieren!

Het is belangrijk dat je voor het pocheren verse eieren gebruikt. Een vers ei heeft stevig eiwit, waardoor het beter bij elkaar blijft in het water. Een minder vers ei zou snel gaan slierten in het water en dat wil je liever niet.

Lage pan

Het is gemakkelijk om een ondiepe, wijde pan te gebruiken voor het pocheren van een ei. Je schept zo het gepocheerde ei weer gemakkelijk uit het water.

Ben je er klaar voor? Aan de slag dan!

Ingrediënten

  • 4 eieren (afhankelijk van de hoeveelheid personen)
  • azijn
  • zout

Vooraf: zet alvast een kom met heet water klaar om de gepocheerde eieren in te bewaren.

Gepocheerd ei maken

Vul een pan met water. Breng het water aan de kook. Voeg een schep zout en een flinke scheut azijn toe aan het water. Zorg dat het water net tegen de kook aan zit.

Anderen lezen ook:  Rode kool met cranberries

Neem een klein fijnmazig zeefje en breek het ei hierin. Geen zeefje in huis? Breek het ei dan gewoon in een kommetje. Zorg dat de dooier heel blijft!

Giet het ei in het water en pocheer het in 3 tot 4 minuten gaar. Dit is afhankelijk van de grootte van een ei. Een gemiddeld groot ei is binnen 3 tot 4 minuten wel gepocheerd.

Haal het gepocheerd ei uit het water en doe het in de kom met heet water, zo blijven de eieren warm tot je alle eieren gepocheerd hebt.
(Bron: Uit Paulines Keuken)

Eggs benedict met asperges

Gepocheerd ei maken met draaikolk methode

Breng het water met de azijn aan de kook. Breek het ei in een kommetje. Draai het vuur uit en roer met een lepel in één richting door het water in de pan. Ga net zolang door tot er een soort draaikolk ontstaat.

Giet het ei in de pan midden in de draaikolk. Blijf langzaam in de pan roeren met een lepel, maar probeer het ei niet aan te raken. Na circa 4 minuten heb je een prachtig gepocheerd ei! Schep het gepocheerd ei met een schuimspaan uit de pan.
(Bron: Betty’s Kitchen)

Egg benedict met zalm

Ei pocheren in huishoudfolie

Een ei pocheren in huishoudfolie, ja het kan echt! We vonden dit recept op okokorecepten.nl We hebben het zelf nog niet geprobeerd, maar zijn wel erg benieuwd. Het lijkt wel heel eenvoudig:

Vet een stuk huishoudfolie van ongeveer 30 x 30 cm licht in met een paar druppels zonnebloemolie of andere olie met een neutrale smaak.
Plooi met de ingevette kant naar boven de folie in een kopje.

Anderen lezen ook:  Kookboeken top 10

Breek een kakelvers ei in het kopje en bind het buideltje dicht met keukentouw. Laat het buideltje in zacht kokend water zakken en kook het ei zolang als gewenst.

Gepocheerd ei

Heb je een eigen methode voor het maken van een gepocheerd ei? Laat het ons weten!

Gepocheerd ei smaakt heerlijk met hollandaisesaus!