Huismiddeltjes

Handige kooktips en wijsheden

Er is niets zo lekker als een zelfgemaakte maaltijd. Met deze eenvoudige kooktips, handigheidjes en wijsheden maak jij van ieder gerecht een gegarandeerd succes.  

Kooktijd verkorten

Broccoli, spruitjes en bloemkool zijn niet alleen geliefde wintergroenten, ze zijn ook zeer gezond. Zeker als ze uit je eigen moestuin komen. Maar dan moet je ze maar kort koken, zodat alle voedingsstoffen behouden blijven. Hoe je ervoor zorgt dat ook de stronkjes in korte tijd gaar worden? Snijd ze voor het koken kruisvormig in. Dan zijn ook de hardere stronken sneller beetgaar.

Te zoute bouillon redden

Een pittige zelfgemaakte bouillon is in het koude jaargetijde de perfecte basis voor hartige soepen en eenpansgerechten. Mocht je nou te veel zout hebben gebruikt, kun je dit eenvoudig oplossen: splits een ei en laat het eiwit voorzichtig in de warme bouillon glijden. Na het stollen, zeef je de bouillon; het eiwit heeft dan veel van het zout opgenomen.

Pudding met koffiearoma

Hoe kun je een etentje beter afronden dan met een romige chocoladepudding. Met een eenvoudige truc kun je extra smaak toevoegen aan een ‘gewoon’ chocoladepuddinkje: vervang 150 ml van de halve liter melk die je nodig hebt om het poeder te mengen door vers gezette koffie. Daardoor krijgt de geliefde klassieker een iets ander aroma

Nieuw leven voor koekjes

Even niet opgelet en de koekjes aangebrand? Gooi ze niet meteen weg! Met een dikke laag suikerglazuur of bespoten met goudspray vormen ze een mooie decoratie voor de advents- of deurkrans.

Kooktips: Zelf mayonaise maken

Natuurlijk kun je een potje uit de kast pakken, maar probeer eens zelf mayonaise te maken. Volgens de kenners is het erg lekker! Het grootste probleem bij het zelf maken van mayonaise is de kans op schiften, net als bij het opkloppen van eiwit voor een merengue. Zorg er om te beginnen voor dat de eierdooiers en olie op kamertemperatuur zijn. Klop de olie eerst druppelsgewijs door de eierdooiers, daarna in een dun straaltje. Mocht de massa toch gaan schiften, neem dan een nieuwe kom, klop hierin een eierdooier, mosterd en wat zout los, en voeg druppelsgewijs je mislukte mayonaise toe. Vaak kun je dan toch nog van een lekkere, zelfgemaakte mayonaise genieten.

Walnoten gemakkelijker kraken

Ze zijn gezond en smaken goed: walnoten. ’s Ochtends bij de yoghurt met muesli, overdag als tussendoortje en ’s avonds als knabbeltjes voor het haardvuur. Soms laten ze zich echter niet zo gemakkelijk kraken en ben je eindeloos bezig om de kleine brokjes uit de doppen te vissen. Leg de noten daarom de avond ervoor eens in lauwwarm water. Dan kun je de doppen makkelijker kraken en heb je twee perfecte helften.

Gekookte aardappelen schillen

We zijn dol op aardappelen, de een gekookt of gebakken, de ander vooral als de patatvariant. In de schil gekookte, nieuwe aardappeltjes met kwark of roomboter is voor kenners een echte lekkernij. Wil je ze toch liever zonder schil eten, dan kun je ze voor het koken kruisvormig insnijden en wat olie in het kookwater doen. Zo komt de schil later beter los en kun je sneller van de knollen genieten.

Vlees invriezen en ontdooien

Kooktips voor vlees: Vries het snel in. Vlees bevat namelijk sappen, die bij langzaam invriezen grote kristallen vormen. Bij het ontdooien gaat zo veel sap verloren en dat tast de kwaliteit van het vlees én de smaak aan. Ontdooien doe je daarentegen het beste in de koelkast, langzaam dus. De eiwitten in het vlees krijgen zo de tijd om het vleessap weer op te nemen, waardoor het vlees sappig blijft.

Om je diepvries goed te houden is het verstandig om deze regelmatig te ontdooien. Zo verbruik je minder energie en vriezen de lades niet aan elkaar vast.

Lees ook: Energie besparen in je keuken

lisa

Share
Published by
lisa
Tags: kooktips

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago