Gemberthee, je ziet het steeds vaker op het menu staan bij restaurants. Dat is ook niet zo gek, want dit drankje is niet alleen lekker maar ook nog eens gezond. Gember is rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine C, magnesium, ijzer en calcium. Tijd om de voordelen van dit drankje eens te bekijken. Aan het eind van dit artikel lees je bovendien ook nog een heerlijk recept voor gemberthee.

Gezondheidsvoordelen van gemberthee

Hoewel het nog niet wetenschappelijk is bewezen, zou gember kunnen helpen bij misselijkheid, verkoudheid en menstruatiepijn. Het zorgt ook voor een boost van je immuunsysteem en ondersteunt je spijsvertering. Daarnaast zou dagelijks een kop verse gemberthee ook helpen bij je bloedcirculatie en stress verminderen. Genoeg redenen om een kopje gemberthee te gaan zetten.

Gemberthee gezondheidsvoordelen en nadelen

Nadelen van gember

Maar heeft gember dan geen nadelen? In principe niet, mits je het met mate gebruikt. Dat geldt eigenlijk voor alle voedingsmiddelen. Er zijn echter wel een paar situaties waarbij je extra moet oppassen met gember:

  • Als je een lage bloeddruk hebt. Gember kan de bloeddruk verlagen, waardoor je je licht in je hoofd kan voelen. Je zou misschien denken dat gemberthee bij een hoge bloeddruk dan juist positieve effecten heeft. Dat kan, maar overleg altijd even met je arts als je ook medicijnen gebruikt. Gember verdunt namelijk ook je bloed.
  • Bij kinderen jonger dan twee jaar.
  • Vermijd gember als je ook aspirines slikt.
  • Als je een gevoelige maag hebt. Gember kan zorgen voor gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.

Gemberthee zelf maken

Recept: Zo maak je zelf verse gemberthee

Je kan de thee in zakjes kopen, maar het is ook heel eenvoudig om zelf verse gemberthee te maken.

  • 1. Laat 1 liter water koken
  • 2. Verwijder de schil van de gemberwortel en snijd het in dunne plakjes
  • 3. Doe wat stukjes verse gember in een kop of glas en giet er het kokend water overheen
  • 4. Laat het zo’n 10 minuten intrekken.
  • 5. Voilà, je thee is klaar
Anderen lezen ook:  Parelcouscous met kikkererwten en geroosterde groenten

Eventueel kun je bij de laatste stap nog extra verse citroensap of honing toevoegen om de smaak wat te verzachten. Je kan eindeloos variëren met gemberthee. Voeg bijvoorbeeld eens een schijfje sinaasappel of ananas toe, een vleugje kaneel of wat blaadjes munt.

Heb je nog wat gember over? Je kan de gesneden gember in een bakje water bewaren in de koelkast of in een zakje doen en invriezen. Houd je aan het einde nog een klein stukje over? Dit kan je daarmee doen!

 

Probeer ook eens deze heerlijke gemberkoekjes!