De herfst is een van de meest schilderachtige seizoenen in Nederland. De bladeren veranderen van kleur, de lucht wordt frisser en de natuur bereidt zich voor op de winter. Dit is het perfecte moment om de wandelschoenen aan te trekken en te genieten van de prachtige herfstlandschappen. Hier zijn enkele mooie herfstwandelroutes in Nederland per provincie:

Utrecht:

 • De Vuursche, Baarn: De Vuursche is een prachtige bestemming voor een herfstwandeling met paddenstoelen, geelbruine bomen en wegen vol met bladeren. De route loopt grotendeels door het bos en is goed aangegeven. Een tussenstop voor een pannenkoek in Lage Vuursche maakt de wandeling nog aantrekkelijker.

De Vuursche, Baarn

 • Landgoederen en loofbossen, Woudenberg: Een prachtig landschap van de Gelderse Vallei met kleine natuurgebieden, landgoederen en akkers.
 • Het Maarten van Rossumpad, Wageningen: Deze route is genoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder die in dienst was van de Hertog van Gelre, dus niet naar de mopperkont uit De Slimste Mens. Dit pad start eigenlijk in Den Bosch en eindigt in Steenwijk, en heeft veel mooie gedeeltes. Een prachtig stuk van de route ligt in Wageningen: dichte bossen vormen een perfect toneel voor een herfstwandeling.
 • Bomenfestijn, Amerongse Bos: in het Amerongse Bos staan bomen in het zonnetje, en niet alleen letterlijk. Ze worden gebruikt als stapels bouwmateriaal langs paden en zijn een bron van voedsel voor paddenstoelen. En dat terwijl dit gebied een paar honderd jaar geleden helemaal kaal was.

Slot Loevestein

Zuid-Holland: 

 • Middeleeuwse Sferen, Gorinchem: Deze wandeling neemt je mee door historische vestingen zoals Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein. Je wandelt over eeuwenoude vestingwallen en langs gerestaureerde stadspoorten.
 • Het Hollandse Duin: Zoals de naam al zegt, is dit een duingebied. Maar dat niet alleen, want het natuurgebied heeft ook dichte bossen en mooie stranden. Dit diverse gebied is ook heel geschikt voor kinderen, omdat het deels overlapt met het duinkabouterpad. In de herfst zijn in het gebied prachtige mossen te vinden en fleurt de duindoorn de boel op met zijn feloranje bessen.

Hollandse Duin, Noordwijk

Noord-Holland:

 • Duinen van Zuid-Kennemerland: Een prachtig wandelgebied dat in elk seizoen aantrekkelijk is. In de herfst kun je genieten van de felgekleurde bessen van de duindoorn en meidoorn.
 • Amsterdamse waterleidingduinen, tussen Noordwijk en Zandvoort: Hier wordt het Amsterdamse drinkwater voorgezuiverd, wat natuurlijk erg belangrijk is. Maar daarnaast is dit gewoonweg een heel mooi gebied, zowel voor de fervente wandelaar als gezinnen met kinderen. Als je geluk hebt, kun je zelfs een hert spotten, die lopen er namelijk in grote getalen rond.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Noord-Brabant:

 • De achtertuin van Breda: Wandel door een historisch land met een vijfhonderd jaar oud bos en een kasteel dat ooit in handen was van de prinsen van Oranje.
 • Over kerkpaden, Chaam: Deze route leid je door het Ulvenhoutse bos, waar je reeën en hazen kunt tegenkomen. Het Elsakkerpad is een van de weinige kerkpaden die nog over zijn.
 • Dennenbossen, Reusel: Deze route loopt langs e randen van het hoogveengebied Reuselse Moeren. Dit is een erg kwetsbaar gebied waar je met een verrekijker vanuit een vogelkijkhut van alles langs kan zien vliegen. Daarnaast is het er rijk aan paddenstoelen.
Anderen lezen ook:  De mooiste wandeling van het jaar

Gelderland: 

 • Binnenste buitenland, Groesbeek: Een prachtig wandelgebied met heuvels en uitgestrekte bossen. De wandeling loopt door Boswachterij Groesbeek, een fraai bos met oude beukenlanen en rododendrons.
 • De Kruisbergse bossen, Doetinchem: Een prachtige, bosrijke omgeving ten noorden van Doetinchem met naald- en loofbos, vennen, akkers en houtwallen.

Landgoed het Hof te Dieren

 • Landgoed het Hof, Dieren: Deze wandelroute loopt grotendeel door het landgoed het Hof te Dieren. Dit landgoed wordt gekenmerkt door een prachtige lanenstructuur met eiken en beuken, die in de 17e eeuw door de koninklijke familie zijn aangelegd.
 • Sprielder- en Seulderbos, Garderen: Wandel langs grafheuvels en andere indrukwekkende cultuurhistorische plekken.

Overijssel: 

 • Twee Bergen, Lemele: Wandel door een van de mooiste natuurgebieden van het Vechtdal: natuurgebied Archemer & Lemelerberg. Je kunt genieten van bos, heide, zandvlaktes en jeneverbesstruiken.
 • Tankenberg, Lutte: Dit heuvelachtige landschap is in de IJstijd ontstaan doordat gletsjers de grond omhoog duwden. Op de hoogste berg staat een sinds midden 1800 een opvallend koepeltje, waarvan de herkomst door middel van allerlei verhalen verklaard kan worden. Maar waarom hij er dan ook staat: het uitzicht op de vele gekleurde bomen is er in de herfst prachtig.

Tankenberg, Lutte

Friesland:

Rijsterbos, Rijs

Limburg:

 • 101 Heuveltjes, Helden: Een wandeling door de Heldense Bossen met veel klimmetjes en prachtige dennenbossen.
 • Sint-Pietersberg, Maastricht: De naam spreekt natuurlijk al voor zich: vanaf de Pietersberg heb je prachtig uitzicht over het heuvellandschap van Limburg. En dat ook nog eens vlakbij het centrum van Maastricht.

Sint-Pietersberg, Maastricht

Drenthe:

 • Dwalen op het Dwingelderveld, Spier: Het Nationaal Park Dwingelderveld is een van de grootste natuurterreinen van Nederland met gevarieerde bossen, open stukken met heide en stuifzand.

Het Aekeringerzand, Drents-Friese Wold

 • Het Aekingerzand, Drents-Friese Wold: Dit grote stuifzandgebied, ook wel de Kale Duinen genoemd, is een prachtig weids uitgestrekt gebied omringt door loofbossen. In de herfst is het een waar kleurenfestijn.
Anderen lezen ook:  Download de Bloesemalert app om de bloesem niet te missen

Groningen:

 • Natuur net buiten de stad, Kardinge: Groningen is een super leuke stad, met veel cultuur, winkels, horeca en bovenal gezelligheid. Wil je even de natuur opzoeken? Dan is deze wandeling door Kardinge ideaal. Je gaat door graslanden, bossen en zelfs moerassen en het gebied is in ieder jaargetijde vol leven.
 • Wierdenlandschap, Biessum en Uitwierde: In Noord-Groningen heb je verschillende dorpen die omringd zijn dor verhoging, zogenaamde wierden. Deze werden gemaakt om de dorpen te beschermen tegen hoogwater. Deze kom je bij deze wandeling tussen Biessum en Uitwierde ook tegen. En natuurlijk kan je genieten van het uitzicht over de Waddenzee.

Uitwierde, Groningen

Dit zijn natuurlijk maar een paar van de vele mooie herfstwandelroutes in Nederland. Neem een picknickmand mee en maak er een dagje van in de natuur. Geniet van de herfst!

Bronnen: www.anwb.nl, www.rootsmagazine.nl, www.frankwandelt.nl, www.wandel.nl en www.eengoedereis.nu.