De eerste mooie dagen van het jaar zijn al geweest. Met een beetje geluk kon je uit de wind heerlijk genieten van warme zonnestralen. Het lijkt er op dat de lente niet lang meer op zich laat wachten! Wil jij de natuur beleven in maart? Wij zetten wat tips op een rijtje. 

De zanglijster spotten

Niet alleen in de zomer worden we in de vroege ochtend gewekt door vrolijk vogelgekwetter. Ook in de vroege lente fluit de zanglijster (Turdus philomelos) er al lustig op los. Ze beginnen al tijdens de ochtendschemering. Veel zanglijsters vertrekken in het najaar naar warmere streken, maar een deel overwintert ook bij ons. Je vindt ze nu vooral in de beschutting van tuinen of parken. De vogels voeden zich met slakken, insecten en wormen, maar in de winter breiden ze hun menu uit met (lijster)bessen en appels. Wil je meer lezen over de zanglijster? Klik dan hier.

Slechtvalken in maart

De balts van de slechtvalk (Falco peregrinus) begint, afhankelijk van het weer, in februari of maart. De mannetjes gaan duidelijk zichtbaar op een hoge uitkijkpost zitten en als een vrouwtje nadert, begint hij aan zijn acrobatische baltsvlucht. Als ze hem wel ziet zitten, maken ze samen steile duikvluchten. De broedtijd loopt van februari tot en met april. De slechtvalk was hier bijna verdwenen, maar dankzij hun beschermde status is het aantal sterk toegenomen. Ze broeden soms in nestkasten, maar vooral op kantoorgebouwen en torens, vaak zelfs midden in de stad.

Oosterse bloeier

De oosterse anemoon (Anemone blanda) zul je vooral tegenkomen op historische buitenplaatsen of op oude stadswallen. Als ze bij gunstig weer al in maart beginnen te bloeien, vormen zich prachtige tapijtjes in zacht paars, wit en roze. Ze groeien vooral goed op voedselrijke, zandige grond en zullen daar verwilderen, zonder meteen de overhand te nemen.

Anderen lezen ook:  Stap op de bootbus in WaterReijk

Tulpen

Botanische tulpjes bloeien een stuk eerder dan grootbloemige tulpen, meestal al in februari. Ook zijn ze vaak meerbloemig. Tulipa turkestanica is zo’n botanisch tulpje. Van oorsprong komt deze soort uit de hooggebergtes in Centraal-Azië waar het ’s zomers warm en droog is. Zet ze daarom in de tuin op een zonovergoten plek, die in de zomer vrij droog is. Meer lezen over tulpen? Klik dan hier.

De eerste libellen in maart

Oplettende wandelaars kunnen in maart al de eerste libellen tegenkomen. Het betreft meestal de bruine winterjuffer, een libelle die niet als larve maar als volwassen insect (imago) overwintert. Vanaf maart wordt de libelle weer actief, want dan is het tijd om zich voort te planten. De nieuwe generatie kom je dan vanaf juli tegen. Overigens zijn het geen heel actieve vliegers; ze zitten liever goed gecamoufleerd, met de vleugels tegen het lichaam, op plantenstengels.

Wil je je tuin up-to-date maken voor het voorjaar? Klik dan hier.

Hoe beleef jij de natuur in maart? Laat het ons weten in de reacties!