Komt je hond of kat graag buiten? Controleer ze dan regelmatig op teken. Heb je een teek ontdekt? Verwijder de teek dan snel en zorgvuldig. Met onze tips weet je precies hoe dat moet. #geenteken

Laat een teek nooit zitten

Verwijder een teek altijd direct als je hem bij jezelf of op je hond of kat ontdekt. Hij kan namelijk drager van allerlei ziekteverwekkers zijn, waaronder een bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Zin vervangen door: Jaarlijks krijgen zo´n 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme. En wist je dat honden- en katteneigenaren 1,5x meer kans hebben op een tekenbeet?  Hoe sneller je een teek dus verwijdert, hoe minder risico voor je huisdier en je hele gezin. Want honden en katten kunnen ook levende teken mee naar huis nemen.

 
Tips snel teken verwijderen

Het is belangrijk dat teken op de juiste manier verwijderd worden.  Wat tips op een rij: 

– Gebruik een puntige pincet, een goede tekentang of tekenkaart.

– Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het achterlichaam van de teek te knijpen.

– Trek met het puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.

– Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans op besmetting!

– Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium. Was je handen met zeep.

– Desinfecteer de tekentang/het tekenpincet na gebruik.

– Gooi een teek in een afgesloten pakketje, buiten het huis weg.

teek bij hond

 

Niet draaien en schroeven

Over het verwijderen van teken zijn veel misverstanden ontstaan.  Eén daarvan is dat teken zich in de huid van je huisdier schroeven en  je ze al draaiend, in tegenovergestelde richting, eruit moet trekken. Dit klopt niet.

Een teek schroeft zich niet in je huid, dus al draaiend eruit trekken is niet nodig. Trek hem zo recht mogelijk uit de huid van je hond of kat.

Irriteer teken niet voor het verwijderen

Een ander veelvoorkomend misverstand is dat je een teek moet verlammen voordat je hem verwijdert, bijvoorbeeld door in hem te prikken, te knijpen of iets over hem heen te smeren. Doe dit niet! Hiermee irriteer je een teek en wordt de kans vergroot dat de teek ziekteverwekkers overbrengt met zijn speeksel of maaginhoud.

Trek niet aan het achterlichaam

Als je aan het achterlichaam van teken trekt, scheuren ze misschien doormidden. Plaats de tekenverwijderaar of pincet daarom op de kop van een teek, zo dicht mogelijk bij de huid van je huisdier.

Gebruik het juiste gereedschap

Verwijder teken altijd met een speciale tekenverwijderaar of puntige pincet met dunne uiteinden. Zo weet je zeker dat je de parasiet niet onnodig irriteert en dat je hem volledig verwijdert.  Zorg dat je de spullen na gebruik desinfecteert. Vraag je dierenarts naar de beste tekenverwijderaar.

Als een deel van de teek is blijven zitten

Monddelen van een teek blijven in de huid zitten wanneer je hem niet helemaal verwijdert.  Mogelijk infecteert de huid van je huisdier hierdoor of zie je zelfs een klein abces ontstaan. Controleer nadat je een teek hebt verwijderd of je nog deeltjes in de huid ziet zitten. Neem contact op met je dierenarts als je de teek niet in z’n geheel hebt verwijderd.

Na het verwijderen van een teek

Snel teken verwijderen is belangrijk maar besef dat ze na het weghalen nog steeds een besmettingsgevaar vormen.  Plet deze parasieten daarom niet en spoel hem ook niet door de wc. Wat je wel moet doen:

– Gooi teken in een met plakband afgesloten kokertje / doosje buitenshuis bij het vuilnis

of

– Stop teken tussen dubbelgevouwen plakband buitenshuis bij het vuilnis

 

Bescherm je hond of kat preventief

Bescherm je hond of kat preventief tegen teken. De langwerkende middelen die beschikbaar zijn bij je dierenarts beschermen je huisdier eenvoudig met één behandeling voor meerdere maanden. Vraag je dierenarts om advies.