Wist je dat een kat maar liefst 20 wervels heeft in zijn staart? En dat hij gemiddeld 16 uur per dag ligt, maar niet echt slaapt? Lees hier nog meer leuke weetjes over de huiskat.

1. Mmmmmuizen

8 muizen zou een volwassen kat op een dag minstens moeten eten om zijn energiebehoefte te dekken. Dat betekent dat een huiskat per jaar ongeveer 3000 muizen kan verorberen. Daarom vind je op boerderijen meestal meerdere katten, zij houden de lastige knaagdieren het hele jaar weg van het graan, hooi en stro, en uit de voorraadkamer. Omdat de meeste katten niet zoveel muizen eten, is het goed om het dieet aan te vullen met kattenvoer.

huiskat slapen

2. Slapen, slapen, slapen

16 uur per dag ligt een kat op een beschutte plaats te slapen. Maar diep slapen doet hij slechts enkele minuten. Omdat onze kleine roofdieren ’s nachts graag jagen op een prooi of gewoon in de buurt rondzwerven, slapen ze overdag om weer bij te komen.

3. Kittens

140 gram weegt een pasgeboren katje maximaal. Het eerste nestje van een kattin bevat gewoonlijk een tot drie kittens, later kan ze tot wel zeven jongen in één keer krijgen.

4. Lekker flexibel!

20 wervels zitten in de staart van een huiskat. Dat maakt de staart zo buigzaam en helpt de kat zijn balans te houden. Bovendien geven katten hun soortgenoten met de staart signalen om hen te laten zien in welke stemming ze zijn.

weetjes huiskat

5. Goed gezien

7 maal scherper dan de mens kunnen katten zien. Het binnenvallende licht wordt in het oog door een speciale reflectielaag achter het netvlies als door een spiegel teruggekaatst, zodat zelfs een geringe hoeveelheid licht voldoet om de gezichtsprikkel te activeren.

Anderen lezen ook:  9x grappige dieren

6. Harige huiskat

40 miljoen haren heeft de kat volgens de Nederlandse bioloog Midas Dekkers: ‘5 miljoen op de rug, 10 miljoen op de buik en 25 miljoen op je bankstel.’

weetjes over de huiskat

Meer leuke weetjes over de huiskat vind je in het magazine LandIdee juli-augustus.