Het najaar is de tijd van intredende kou, en van wind en regen. Voor veel dieren is er steeds minder voedsel en beschutting te vinden. Daarom geven wij een paar tips om het onze kleine vrienden wat makkelijker te maken in de kou! 

Let op de egels

Een plekje waar egels rond deze tijd graag verschuilen is onder dichte hagen. Veel egels zijn al druk bezig met het inrichten van hun overwinteringsplaats en willen liever niet meer gestoord worden. Daarom is het nu beter om niet te veel meer te rommelen onder de hagen. Ook is het slim om het snoeiwerk op deze plekken achterwege te laten. Laat bij het bijeen harken van bladeren ook een paar hoopjes loof voor de overwinteraars liggen. Ze zullen hun overwinteringsplaats erin inrichten of bladeren naar hun slaapplaats onder bijvoorbeeld opgestapeld hout brengen.

Tip: Plaats een egelhuis! Let er daarbij op dat deze in de schaduw staat en beschermd is tegen wind en regen.

Help de dieren in het najaar

Help de vogels

Hoewel je tuinvogels tegenwoordig het hele jaar mag voeren, is zeker in het najaar en in de winter tijd om ze van wat extra’s te voorzien. Bessen en zaden raken namelijk langzaam op en ook de meeste insecten hebben zich teruggetrokken of zijn er eenvoudig niet meer. De keus uit voer en voedersystemen is groot. Van de bekende pindaslingers, silo’s met zaden en mezenbollen tot smakelijke vogeltaarten.

Let op: Als je vogels wilt voeren, blijf dat dan de hele winter doen. De vogels weten op een gegeven moment waar ze voer kunnen vinden; iedere vlucht die ze in de winter voor niets maken, vergt enorm veel van hun reserves.

Anderen lezen ook:  Lammetjes waar je vrolijk van wordt!

Help de dieren in het najaar

Diervriendelijke tuin

De belangrijkste tip, als je dieren in het najaar wilt helpen, is misschien wel: richt je tuin diervriendelijk in. Denk hierbij aan nest- of overwinteringskasten voor vlinders, vogels, egels, bijen en vleermuizen. Laat takken, bladeren en afgestorven planten liggen. Dit helpt niet alleen egels, maar ook eekhoorntjes een nestje te maken. En voor het volgende jaar: plant struiken die bessen en vruchten dragen in de winter.

Help de dieren in het najaar

Word jij ook zo vrolijk van al die dieren? Wij wel!