De egel is een van onze leukste inheemse dieren, die je ook geregeld in je eigen tuin kunt tegenkomen. In het najaar proberen ze zoveel mogelijk reserves op te slaan als voorbereiding op hun lange winterslaap.

18 uur per etmaal brengt een actieve egel rustend door, de overige zes uren is hij onderweg. Hij is hoofdzakelijk tussen 18.00 en 20.30 uur actief.

100 hectare groot is het territorium van een mannetjesegel in landelijke gebieden. De vrouwtjes zijn slechts in een gebied van ongeveer 30 hectare onderweg.

1 kilo is het gemiddelde gewicht van een egel. Het varieert echter naar gelang het jaargetijde. Jonge egels die in november minder dan 500 gram wegen, hebben het moeilijk om de koude maanden op eigen kracht te doorstaan.

6 maanden lang kan de egel zonder voedsel overleven. Voor de winterslaap kweekt hij een dikke vetlaag, die hem gedurende het koude jaargetijde moet voorzien van voldoende energie.

30 procent van zijn lichaamsgewicht verliest de egel gemiddeld tijdens de winterslaap. Begrijpelijk dat het vermagerde dier in het voorjaar meteen op zoek gaat naar voedsel!