Wist jij dat tamme varkens niet alleen knorren, maar wel 25 verschillende geluiden kunnen maken? We hebben de leukste weetjes over deze intelligente wroeter verzameld.

1.Heel veel rassen

150 rassen van het tamme varken bestaan er. Daartoe behoren boerderijvarkens, maar ook minivarkens. Het oudste ras dat nu nog bestaat is het Chinese Meishan-varken.

2.Knorren, blaffen en piepen

25 geluiden kent een varken ongeveer. Hiermee communiceren ze met hun soortgenoten. Ergernis, tevredenheid, woede, honger en nog veel meer drukken ze uit met allerhande knorgeluiden, van langgerekt tot luid en van ‘blaffen’ tot piepen.

3. Tamme varkens houden van lekker koel

20-22 graden is de temperatuur waarbij tamme varkens zich het lekkerst voelen. Omdat ze niet kunnen zweten, hebben de dieren snel last van hoge temperaturen. Tamme varkens verbranden bovendien snel, omdat ze een lichte huid en nauwelijks haar hebben. Daarom zijn ze dol op een koel modderbad als het buiten heel heet is.

dit moet je weten over varkens

4. Born to be wild

8500 voor Christus begonnen mensen wereldwijd en onafhankelijk van elkaar met het temmen en fokken van wilde zwijnen. Zo ontstond het tamme varken.

5. Babe

1995 is het jaar waarin Babe uitkwam. Deze succesvolle film gaat over een schattig biggetje dat denkt een schaapshond te zijn. Misschien niet helemaal ondenkbaar, want varkens zijn slim, hebben een goed geheugen en houden ervan te spelen.

6. Kleine tamme varkens

24 kilo weegt een biggetje maximaal. Een volgroeid varken kan wel 300 kilo op de weegschaal leggen. Maar vlak ook het huis- of minivarken niet uit; sommige rassen kunnen wel 120 kilo zwaar worden.

Anderen lezen ook:  Aanbevolen kippenrassen

Behalve biggetjes hebben we ook nog lammetjes waar je blij van wordt.

dit moet je weten over tamme varkens

7. Beeldig

7000 beeldjes van varkens uit binnen- en buitenland staan er in het Varkensmuseum in Eersel. Daarnaast zijn er een tentoonstelling over de varkenshouderij vroeger en nu en een kijk- en speelboerderij.

8. Hele stal vol

115 dagen is de draagtijd van tamme varkens. Gemiddeld worden er per worp 13 levende biggetjes geboren. Ter voorbereiding op de bevalling bouwt de zeug een nest van takken en stro.