Categories: Dieren

6 weetjes over de wilde eend

De eend. Iedereen kent deze bekende watervogel natuurlijk. Maar wist je ook dat hun verenkleed uit ruim 10.000 veren bestaat en ze gemiddeld 15 jaar oud worden? We hebben hieronder 6 weetjes over de wilde eend voor je verzameld.

1. Broedparen

Gemiddeld leven er in Nederland 350.000 tot 500.000 broedparen van de wilde eend. Wel loopt de broedpopulatie terug sinds 1990, de reden hiervoor is nog niet helemaal duidelijk.


2. Opvallende verschijning

51 tot 62 cm groot is de wilde eend (Anas platyrhynchos). Vooral het mannetje, de woerd, is gedurende het broedseizoen een opvallende verschijning. Hij steelt dan de show met zijn glanzend groene kop, witte halsband en gekrulde zwarte veren aan de staart. Tijdens de rui, die tot in december duurt, kunnen mannetjes eenden niet vliegen omdat de slagpennen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Als de winter wat verder gevorderd is, begint de balts. Het vrouwtje en haar kuikens hebben daarentegen altijd een bruine schutkleur.

3. Eten

Eenden voeden zich met waterplanten, maar ook kleine waterdiertjes. Je ziet ze wel eens ‘grazen’ in het gras, maar nog leuker is het als ze met de kont omhoog onder het wateroppervlak naar voedsel zoeken. Ze vinden alleen eten in water dat niet dieper dan 1 meter is.

4. Oudste eend

Gemiddeld worden eenden 15 jaar oud, ook al zijn er oudere exemplaren bekend. De oudste wilde eend werd namelijk 29 jaar.

5. Eieren van de eend

Het vrouwtje legt per seizoen 2 tot 3 keer 6 tot 10 eieren. Niet zo gek dus dat de broedperiode soms wel van februari tot in augustus duurt. Het uitbroeden van de eieren duurt 4 weken. Het nest vind je in het lange gras in de buurt van water.

6. Zoveel veren!

10.000 veren beschermen de wilde eend tegen nattigheid en kou. Ze smeren hun veren bovendien in met vet, afkomstig uit de stuitklier vlak boven de staart. Zo houden ze hun verenkleed in goede conditie en blijven de veren waterafstotend.

admin

View Comments

  • We hebben voor het derde jaar op rij een eendennest naast de voordeur. Dus steeds hetzelfde nest door dezelfde eend. Vorig jaar (2020) kwamen er 18 kuikens uit. Is gefilmd!
    Vandaag - 8-3-2021 - zijn er drie eieren gelegd. Iedere dag 1.

    • Wij hebben sinds 14 dagen een eend met 15 jongen in de tuin. We hebben een behoorlijke vijver. Moeder eend is alleen. Ze verzorgd ze goed. Er is een grote vijver in de buurt. We voeren ze met dukkie voer en ze groeien goed.

      • Dezelfde eend onze Katrien heeft in 2022 weer bij ons een nest gehad met 12 eendjes die het allemaal het hebben overleefd. De 15 van 2021 zijn ook groot geworden en zijn bij ons in de grote vijver in de buurt gekomen. Nu is Katrien er weer en zit te broeden. Benuwd wat er dit jaar komt.

  • Beste mensen, gisteren heb ik iets héél wreeds gezien in Spanje in een park met een grote vijver waar ook veel eenden, ganzen, pauwen en ander gevogelte zat.
    Ik zag een (volgens mij een muskes eend) een klein jonkie opeten. Werkelijk volledig opgegeten, duurde misschien wel 20 minuten, en het kleintje leefde nog.
    Heb dit proberen op te zoeken op internet, maar vind er niets van terug. Dit had ik nog nooit gezien, en krijg t niet van mijn netvlies. Zo vreselijk wreed, en maar te zwijgen over moeder eend.
    Kan iemand mij hier meer over vertellen?

Share
Published by
admin

Recent Posts

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

5 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago

Light just got smarter

Slimme tuinverlichting in elke buitenruimte Je tuin ziet er in het daglicht prachtig uit, maar…

3 weken ago