5 leuke weetjes over het winterkoninkje

Wist je dat het winterkoninkje met zijn lengte van 10 cm en gewicht van 10 gram tot het kleinste en lichtste vogeltje van Europa behoort? Wij zetten 5 leuke weetjes op een rijtje:

1. Stippeleitjes

Vijf tot acht piepkleine rood gestippelde eieren legt de kleine ‘winterkoningin’ eind april in haar zacht beklede nest. De ‘koningskinderen’ komen ongeveer twee weken later uit en hebben al na acht dagen de grootte van hun ouders bereikt.

2. Het nestje van het winterkoninkje

Acht tot tien bolvormige nesten bouwt het bezige mannetje in zijn territorium. Zijn vrouwtje kiest het nest dat ze het meest geschikt vindt en bekleedt de toekomstige kinderkamer met mos, veren, haren en plukjes wol.

3. Broedparen

400.000-600.000 broedparen leven er volgens de laatste telling (in 2013-2015) in Nederland. In Vlaanderen ligt dat aantal rond de 250.000 tot 500.000. Het winterkoninkje is de enige uit de familie Troglodytes die in Europa voorkomt; al zijn familieleden wonen in Amerika.

4. Onvermoeibaar zingen

90 decibel is de geluidssterkte die het winterkoninkje met zijn schetterende zang kan produceren. Daardoor is hij zelfs op een afstand van 500 meter nog te horen. In de broedtijd zingt hij onvermoeibaar de hele dag. Dit doet hij om zijn vrouwtje te imponeren.

5. Met z’n allen

20 winterkoninkjes die in een boomholte dicht bij elkaar gaan zitten, ‘voorspellen’ een zeer koude winter. Deze kleine warmbloedige dieren kruipen dan op een beschermde plaats in grote groepen dicht tegen elkaar aan om niet onderkoeld te raken en de koudste weken van het jaar goed te doorstaan.

6. Betekenis naam ‘Winterkoninkje’

Volgens een Griekse sage hielden vogels in het bos op een winterdag een wedstrijd wie de koning van de dieren mocht zijn. Wie het hoogst kon vliegen, zou de felbegeerde titel winnen. De grootste vogel, de arend, vloog aan kop en alle andere deelnemers moesten het afleggen. Maar net toen de arend dacht dat ie gewonnen had en weer neerdaalde, sprong er een klein vogeltje uit zijn verendek en vloog nog een paar meter hoger. Dit kleine vogeltje werd de nieuwe koning. Zo werd het Winterkoninkje geboren.

Kijk hier voor nog meer leuke weetjes over dieren in de natuur!

admin

View Comments

  • In een bos leuke takken aan de muur, ik gebruik die takken wel eens in een bloemstuk, ontdekte ik het nestje van het winterkoninkje. Vliegt af en aan met iets in zijn bekje ( juni- juli) Vliegt er uit met iets wits in zijn snaveltje. Wat is dat ?

    • De jongen van een winterkoning bevuilen hun nest niet; hun ontlasting komt keurig verpakt in een wit vlies naar buiten. Telkens na het voeren van hun jongen wachten de ouders even op de ontlasting van een of meerdere jongen en nemen de witte pakketjes mee naar buiten om die op veile afstand van het nest te droppen.

    • Dat zijn de uitwerpselen, die de jongen produceren. Het wordt afgeleverd aan pa of ma winterkoning en is ook nog mooi verpakt in een velletje.
      Deze vraag heb je al in 2017 gesteld. Mijn antwoord is een beetje laat, nietwaar?

  • Ik moet een verslag maken over het winterkoninkje, maar kan eigenlijk nergens info vinden over de eieren van het winterkoninkje. weet iemand misschien iets over de volgende punten?
    -de grootte
    -de stevigheid
    -en de stoffen in het ei

    • Ik denk dat ze in dit artikel refereren naar het vrouwelijke winterkoningkje! Naast geslacht is er dus niet veel verschillend denk ik.

  • Als de jong het nest verlaten tegen de avond komen ze ook weer terug naar het nest. Heel leuk om te zien bij de achterdeur 😍

  • wij zitten met een nest van een winterkoninkje tegen onze wand achter een koeien kop , hij of zij vliegt op en af maar voor de rest zien wij niets van het nest , het vliegt morgens de nest in en 10 min later vliegt het weer weg savond komt het weer terug en zingt boven op het dak , zouden er jong van komen ?

Share
Published by
admin

Recent Posts

Nieuw: Groen Geluksboekje

De natuur of je tuin is een belangrijk instrument op weg naar rust, ontspanning en…

2 dagen ago

Tuinhommels: 5 weetjes

Er fladdert, zweeft en zoemt heel wat door de tuin vanaf het vroege voorjaar tot…

3 dagen ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

3 dagen ago

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

1 week ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago