In juni is de natuur zeer actief; al om vijf uur in de ochtend zingen de vogels bij je raam en rond half elf ’s avonds is de lucht nog niet donker. Er valt van alles te beleven en te zien, zo staan de pioenrozen in bloei en kan je genieten van verse asperges. Wij zetten op een rijtje wat er allemaal gebeurd in de junimaand.
Vanaf juni zie je met wat geluk de akkerklokjes (Campanula rapunculoides) hun violette bloemen weer boven het gras uitsteken in bermen, langs spoorwegen en in de buurt van bouwland. Ze staan met hun wortelstokken het liefst in kalkhoudende grond. Het knikken van de bloemen beschermt het stuifmeel tegen regen en biedt een nachtverblijf aan kleine insecten.
Akkerklokjes zie je vaak langs weilanden, een toepasselijk naam dus.
Als kind was je misschien gefascineerd door het kruid dat bleef plakken aan kleding en haren. Voor kleefkruid (Galium aparine) is dit een manier om zich te kunnen verspreiden. Het ‘kleven’ ontstaat door de stekelharen in de vorm van weerhaken. Vanaf juni tot in de herfst heeft kleefkruid witte bloempjes en je ziet ze op vochtige, voedselrijke grond van akkers, in loofbossen en langs bosranden. Meer weten over (on)kruid? Lees het hier.
Kleefkruid laat je niet gaan.
Wanneer in juni de lindebomen bloeien, is dit voor hommels, bijen en zweefvliegen een belangrijke bron van voedsel. Met honderden tegelijk zwermen ze dan vaak rond en in de boom. Dat is ook niet zo gek, want de bloesem bevat zoveel geurige nectar, dat het plakkerige goedje er zelfs vanaf druipt. Wie ooit zijn auto onder een linde parkeerde, kent het fenomeen…
Hier komen bijen graag op af.
Ben je ’s avonds tegen het vallen van de nacht in de buurt van een vijver of poel, dan hoor je hoogstwaarschijnlijk het kwaken van kikkers. De mannetjeskikkers lokken op die manier vrouwtjes. Het resultaat hiervan is het kikkerdril dat in ondiepe sloten gevonden kan worden. Vanwege dit ‘gezang’ werden ze vroeger ook wel boerennachtegaaltjes genoemd.
Met het raam open hoor je de kikkers van ver roepen.
Heb jij iets bijzonders gezien? Laat het ons weten in de reacties!
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…