Heb je nog een stapel oude t-shirts liggen die er niet zo mooi meer uit zien of niet meer fijn dragen? Gooi ze niet meteen weg, maar maak er iets nieuws van! Je kan op verschillende manieren een oud shirt hergebruiken. Lezeres Janneke toverde bijvoorbeeld één oud shirt om in een opbergtas én in een kattenspeeltje. Hieronder lees je hoe ze dat heeft gedaan.

Oud shirt hergebruiken als opbergtas

We zijn dol op onze katten, maar ze kunnen af en toe wel een rommel in huis maken met hun speeltjes. Vooral de kattenhengels zijn lastig op te bergen. We hadden al geprobeerd ze op te ruimen in een mandje, maar daar pakten onze katten ze gewoon uit. Met als gevolg dat alsnog de hele kamer bezaaid met speeltjes lag. Dat moet makkelijker kunnen.

Mijn vriend had nog een oud shirt in de kast liggen die hij niet meer droeg. ‘Kan ik dit oud shirt hergebruiken als een opbergtas’, dacht ik. Ik probeerde het en het bleek een ideale oplossing voor ons probleem. Wij hebben dit shirt nu in gebruik als opbergtas voor de kattenhengels, maar je kan natuurlijk ook andere spullen erin opbergen. Maak in dat geval de insteekvakjes wat groter.

Oud shirt hergebruiken als opbergtas

Benodigdheden

Voor dit project heb je nodig:

  • Een oud shirt
  • (Stof)schaar
  • Naald en draad (of een naaimachine)

Oud shirt upcyclen

Zo maak je deze opbergtas

Oud shirt hergebruiken

Stap 1: Maak het opbergvak

Leg het shirt op een vlakke ondergrond en knip ter hoogte van de oksel van de ene naar de andere kant in een rechte lijn. Ik gebruikte een katoenen shirt. Katoen rafelt niet, dus dat hoef je niet extra om te stikken. Draai het t-shirt binnenste buiten. Naai de onderkant vlakbij het stikstel van de zoom en keer het shirt weer om. Laat één kant dus open om straks spullen in op te bergen. Je hebt nu al een zakvorm gemaakt. Je kan de opbergtas zo laten en de hengsels gaan maken. Dan heb je één ruim opbergvak om je spullen in te stoppen.

Anderen lezen ook:  DIY: last minute cadeaupapier

Als je de opbergzak wilt gebruiken voor kattenhengels, kun je er meerdere vakjes in maken. Teken of speld lijnen op het shirt waar je de vakjes wilt hebben. Naai vervolgens van beneden naar boven een rechte lijn. Naai bijvoorbeeld 3 rechte lijnen om 4 vakjes te maken. Daarna maak je de hengsels.

Oud shirt hergebruiken

Stap 2: Maak de hengsels voor de tas

Voor het maken van de hengsels, knip je één van de mouwen af. Haal hierbij het stiksel bij de pols los of knip de onderzijde eraf. Knip vervolgens de mouw open en knip 6 ongeveer even brede stukken in de lengte van de mouw in een rechte lijn. Als je wat dunnere hengsels wilt, kun je wat minder brede stroken knippen. Leg de stukken per 3 bij elkaar. Je gaat nu deze 3 stukken vlechten en vervolgens de andere 3 stukken vlechten. Aan het begin en einde van de vlecht kun je een knoopje leggen om de vlecht bij elkaar te houden. Wanneer je een vlecht klaar hebt, leg je het uiteinde aan de binnenkant van de zak die je hiervoor hebt gemaakt. Naai vervolgens de uiteinden vast aan de zak. Doe dit aan beide zijden. En voilà, je opbergtas is klaar. Zo kun je eenvoudig een oud shirt hergebruiken.

Stap 3: Eindresultaat

De opbergtas kun je neerhangen waar je wilt. Hang het op twee spijkers aan de muur of gebruik plakhaakjes. Zelf gebruikte ik magnetische haakjes om de tas tegen onze metalen kast te hangen.

Oud shirt hergebruiken als opbergtasOud shirt hergebruiken als opbergtas

Oud shirt hergebruiken als kattenspeeltje

Nadat ik de bovenstaande opbergtas had gemaakt voor de kattenhengels, hield ik nog wat stof over van het shirt. Ik wilde het liefst het volledige oude shirt hergebruiken. We hadden nog het stokje van een kapotte hengel bewaard. Dat kon ik mooi gebruiken voor een nieuw kattenspeeltje. Deze hengel is heel eenvoudig te maken.

Anderen lezen ook:  LandIdee etiketten

Oud shirt hergebruiken als kattenspeeltje

Benodigdheden

Voor dit project heb je nodig:

  • Een oud shirt
  • (Stof)schaar
  • Stokje

Oud shirt hergebruiken als kattenspeeltje

Zo kun je een oud shirt hergebruiken als kattenspeeltje

Voor het maken van de hengsels van de bovenstaande opbergtas had ik maar één mouw van het shirt gebruikt. Ik knipte ook de andere mouw los en knipte deze open. Nu had ik één groot stukje stof dat ik kon gebruiken voor deze hengel. Ik knipte de stof in kleine stroken over de lengte. Rek de stroken stof nog even op om ze wat langer te maken. Leg één strook verticaal neer. Plaats de overige stroken hier horizontaal overheen. Met de verticale strook kun je de horizontale stroken bij elkaar binden door een knoopje erin te leggen. In het shirt zat nog een lange lus aan de bovenkant om het beter op een hanger te hangen. Die lus knipte ik af en gebruikte ik om de stroken extra goed bij elkaar te binden en vast te maken aan de hengel. Omdat het stokje van een oude kattenhengel kwam, zat er al een opening om het lusje doorheen te stoppen. Heb je een stokje zonder opening, dan kun je het lusje om het stokje heen wikkelen en vastlijmen met een lijmpistool. Zo blijft hij stevig zitten. En dat is het! Zo kun je heel eenvoudig een oud shirt hergebruiken als kattenhengel.

Heb jij nog een leuke tip om een oud shirt te hergebruiken?