Slakken kunnen in de tuin flink wat schade aanrichten. Ze eten onder andere aardbeien en sla en laten van je mooie bloemen alleen de stengel staan. Vooral naaktslakken richten veel schade aan. Hier vind je 5 tips om van slakken in je tuin af te komen.

Er zijn veel maatregelen om slakken te verdrijven, maar niet alle zijn even succesvol. Een van de bekendste is de bierval. Met bier gevulde en ingegraven bekers moet slakken lokken, die er dan in vallen en verdrinken. Het grote nadeel: ook slakken die weinig schade aanrichten, zoals huisjesslakken, vallen ten prooi aan deze methode.

Tip 1: Planten waar slakken niet van houden

Niet alle planten in de tuin zijn favoriet bij slakken.  Ze houden niet van planten als de Achillea, vingerhoedskruid, toorts (Verbascum), vrouwenmantel, kogeldistel, Phlox, akelei en pioenroos.

Tip 2: Bescherm je border tegen slakken met een barrière

Je kunt je border tegen slakken beschermen met een slakkenbarrière. Deze zijn er in verschillende soorten: metaal, kunststof of beton. Let erop dat je geen bladeren over de rand laat hangen, slakken kunnen deze dan als brug gebruiken.

Tip 3: Schrik slakken af met koper of zaagsel

Koper schrikt slakken af, omdat ze bij aanraking van dit metaal een schokje krijgen. Wikkel daarom bijvoorbeeld koperdraad om je potten of beplak ze met koperen munten.

Met zaagsel houd je ook de nodige slakken van je planten weg, want de dieren hebben een hekel aan ruwe oppervlakten die aan hun ‘zool’ vastplakken.

Tip 4: Natuurlijke vijanden inzetten tegen slakken

Slakken zijn voor veel dieren een lekker hapje. Heb je veel ruimte dan kun je ervoor kiezen om Indische loopeenden in de tuin te laten lopen. In Indonesië worden ze al eeuwenlang gebruikt om rijstvelden slakkenvrij te houden. Ook egels en padden eten graag slakken. Met wat kattenvoer en grote hopen loof op een beschutte plek in de tuin trek je egels aan.

Anderen lezen ook:  Zelf wasmiddel maken

Padden zijn vaak ’s nachts actief. Ze komen uit hun schuilplaats en happen naar alles wat juist het leven van de tuinier zuur maakt. Hun favoriete maaltijd is de slak, maar ook van pissebedden en insecten zijn ze niet vies. De padden vangen hun maaltijd met hun tong, die normaal opgerold in hun bek zit. Als je de hulp van padden wilt, zorg dan voor enigszins vochtige, goed beschutte plekken waar ze zich overdag kunnen schuilhouden. Dan knappen ze ’s nachts het vuile werk voor je op.

Tip 5: Slakken vangen

De dieren kruipen overdag vaak onder bloempotten, losse planken of andere objecten om zich zo tegen de zon te beschermen. Gebruik om slakken te vangen rabarberblad in de border of zet wat lokplanten neer (afrikaantjes). Slakken komen hier graag op af en zijn zo gemakkelijk op te ruimen.

LandIdee nieuwsbrief