Heb je een lap grond bij je huis en geen zin om het gras te maaien? Zet er dan een stel eenden of ganzen op. Ze maaien het gras voor je, eten lastige slakken op en leveren verse eieren. Denk er wel goed over na, want deze beesten kunnen ook lastpakken zijn.

Een flink stuk grond en een kleine stal zijn een voorwaarde voor het houden van eenden of ganzen. Eenden hebben ook nog een zwemgelegenheid nodig.

Ganzen

Behalve gras en keukenafval hebben ganzen weinig extra voedsel nodig. Ze houden het grasveld voor je kort en ze kunnen als waakhond dienen. Dat laatste geeft aan dat je ook zelf voorzichtig moet zijn, want de gans kan agressief zijn. De dieren leveren verse eitjes en, als je het over je hart verkrijgt, vlees voor het kerstmenu.

De gans heeft veel ruimte nodig. Reken per dier op zo’n twintig vierkante meter. Zorg ook voor een paar schaduw gevende bomen, een kleine stal en veel vers water zodat deze ijdele dieren zich schoon kunnen houden.

Eenden

Vraag je je weleens af wie nu meer ruimte nodig hebben, eenden of ganzen? Het antwoord is: eenden. Eenden hebben minder ruimte nodig dan ganzen. Ze hebben wel een zwemgelegenheid nodig. Dat kan een grote bak zijn, maar een vijver is beter. In tegenstelling tot de gans maakt de eend regelmatig een chaos van je tuin. Een laatste puntje van zorg is het geluid. Zowel de eend als gans kan veel lawaai maken.

ganzen

Eenden of ganzen? Leuke weetjes

Wist je dat een mannetjesgans een ganzerik, gent of een gander wordt genoemd? Een mannetjeseend draagt trouwens de naam ‘woerd’.

Anderen lezen ook:  Vogels die thuisblijven

Ganzen leven in grotere groepen en als ze onderweg zijn, vliegen ze in een grote v-formatie. Dit doen ze zodat achterblijvers profijt hebben van de vleugelopslag van hun voorgangers. De ganzen die achteraan vliegen, moedigen de vooraan vliegende vogels aan om vol te houden. Zo kunnen ze tot wel 46 kilometer per uur behalen. De formatie rouleert zo nu en dan. Zo nemen de achterblijvers, die minder hun best hebben hoeven doen, de inspannende koppositie over.

Klik hier voor nog meer weetjes over eenden. En hier voor meer ganzenweetjes